09/06/14 07:13
(http://www.klassa.bg/)

Искат 10 млн. лева за загиналите на “Илинден”

 Близо 10 млн. лева обезщетение са поискали близките на 15-те загинали при инцидента с кораба “Илин­ден” в Охридското езеро. Въпреки че трагедията се разигра преди 5 години, граж­­данският иск на роднините на жертвите все още не е бил разглеждан от магистратите заради поредица от юридически хватки. Това обясниха адвокатите на почернените се­­мейства.

 

Те са внесли гражданския си иск срещу застрахователните дружества “Алианц Ферзихерунг” и “Германишер Лойд”. В него са се включили близо 40 роднини на 15-те загинали в Охридското езеро туристи.

 

Един от защитниците – адвокат Владимир Влади­миров, разказа, че българските адвокати на чуждестранните застрахователи са се опитали да оспорят подсъдимостта на делото. Юрис­тите твърдели, че процесът не трябва да се гледа у нас. Обжалването им било разгледано от Софийския апелативен съд и Върховния касационен съд и било преценено, че делото ще стартира у нас. Владимиров допълни, че очаква скоро Софийският градски съд да насрочи и дата за първото заседание.

 

В иска си почернените семейства са посочили, че при капацитет на потъналия “Илинден” от 35 души на него са били качени 53-ма пасажери. Според адвокатите извършените промени по структурата на плавателния съд са причинили потъването му. Застрахо­ва­тел­ната компания обаче се е съгласила да застрахова кораба като надежден и за­това сега трябва да плати обезщетение на семействата на загинатите, твърдят юристите. Защитата настоява към делото да бъде приложена и официална  експертиза на Агенция “Морс­­ка администрация”, която е показала, че плавателният съд е бил технически негоден да извършва превоз на толкова много пасажери. До момента роднините са получили по 4500 евро от други застраховки.

 

Туристическото корабче “Илинден” потъна в Охрид­ското езеро на фаталния 5 септември 2009 г. По време на инцидента се удавиха 15 български туристи. Кораб­чето превозваше над 50 български туристи към манастира “Свети Наум” и потъна за минути на 200 метра от брега.

 

Заради трагедията в Ма­­кедония бяха прочетени две осъдителни присъди – срещу собственика и капитан на “Илинден” Сотир Филевски и техническия експерт Бранко Баич.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване