09/06/14 14:40
(http://pik.bg)

Истерия тресе преживелите пороя в Росенец: Беше тъмно, водата прииждаше, преброявахме се на всеки час

Истерия тресе преживелите пороя в Росенец: Беше тъмно, водата прииждаше, преброявахме се на всеки час

"Беше тъмно като в рог, преброявахме се на всеки час. Водата прииждаше, помиташе всичко пред себе!" си, разказаха пострадалите от водния ад в парк Росенец, пише Флагман.
Водната стихия от снощи отнесла животните им като пилета, други са спасени. Хората са били скрити в къщи на съседи, които се намирали на по-високите места. Комуникирали са непрекъснато помежду си, преброявали са се на всеки час, защото между тях имало стари, болни и трудно подвижни хора. От кмета на Росенец разбрали, че има жертви.
"Не са сред нас, защото за броени минути успяхме да се организираме и да евакуираме всички. За съжаление постройките на мнозина пострадаха, но слава Богу, няма жертви", обясняваха те днес.

Община Бургас обявява понеделник за ден на траур в памет на двете жени, станали жертви на водната стихия. 69-годишната Недялка Толева  и 21-годишната Камелия Желязкова  са пътували по главния път Созопол – Бургас, когато автомобилите им са били залeти от огромно количество вода в резултат на проливния дъжд.

За по- малко от 24 часа са се изляли 176 л. на кв. м. По времето на водната стихия, около 2 часа след полунощ на главния път са се преобърнали още няколко автомобила.

Двама мъже – Николай Кирилов и Николай Грудев са спасили няколко човешки живота, като са изваждали давещи се хора от потопените автомобили. Кметът на Бургас Димитър Николов ще ги предложи за награда пред Общински съвет.

Планираните спортни и културни събития в събота и неделя в Бургас ще започват с минута мълчание. Община Бургас отменя събитията в понеделник, а флаговете на пл. “Атанас Сиреков”, както и на входовете на града ще бъдат спуснати наполовина.

В същото време екипи на Гражданска защита, полицията, Жандармерията и Пожарната продължават да издирват хора в района преди хижа Странджа. километрични опашки се образуват по главния път Созопол - Бургас. Колони се изтеглят от курортите по Южното Черноморие, заради лошото време и страх от нови наводнения.

Кметът на Бургас Димитър Николов изказва своите съболезнования на семействата и близките на загиналите жени.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване