09/06/14 20:32
(http://www.klassa.bg/)

Нова технология за непробиваемо криптиране може коренно да промени сигурността на данните в интернет

 Ново устройство за кодиране на данни, разработено в Националната лаборатория на САЩ в Лос Аламос (LANL) ще даде в ръцете на потребителите технология, която досега е съществувала само в най-авангардните физични лаборатории, пише Gizmag. Технологията включва принцип от квантовата механика за поляризацията на фотони и осигурява непробиваемо криптиране на информация. 
Устройството генерира случайни цифри и създава криптографски ключове толкова бързо и сигурно, че се очаква технологията коренно да промени високоскоростната криптография, предлагайки напълно нова комерсиална платформа за кодиране в реално време при високи нива на пренос на данни. Революционната технология се базира на квантовия принцип, според който фотоните съществуват във всички състояния на спин (въртене) - вертикално, хоризонтално, ляво или дясно. Ако фотон бъде пропуснат през филтър, който отхвърля определени спин състояния, фотонът проявява само едно от четирите възможни състояния. Така при прилагане на случайни филтри, фотоните ще представят едно или нула от бинарните данни. При използване на този метод потокът от фотони, носещи информация, може да бъде декодиран само със същия филтър. Нещо повече, всеки опит за проникване в трансфера на данни би променил състоянието на фотоните и това ще доведе до разкриването му. 
Използваните в момента системи за криптиране, които са базирани на математически формули, могат да бъдат разбити от компютър с достатъчно големи скорост и мощност. Новото устройство може да направи тези системи излишни. Създателите му посочват, че то е просто и достатъчно малко, за да се произведе под формата на USB стик или друг компонент с подобен размер. Още едно предимство е изключително ниската цена, която предполага, че базираната на случайна поляризация на фотоните технология може да бъде достъпна за всеки. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване