09/06/14 20:41
(http://www.klassa.bg/)

Пентагонът стартира програма за разработване на компоненти с големината на атом

 Американската армия произвежда не само големи страховити танкове и гигантски самолети. Най-новият проект на Агенцията за високотехнологични изследователски проекти в отбраната към Пентагона (DARPA) цели подобряване на съвременните технологии чрез смаляването им до микроскопични размери, пише Live Science
Агенцията стартира програма, наречена Atoms to Product (A2P), насочена към разразботването на елементи с размерите на атом, които да се използват както в отбраната, така и за консуматорски продукти. Визията е тези методи за производство да работят в мащаб 100 000 пъти по-малък от използваните в момента за създаване на нови технологии. Миниатюрните високотехнологични компоненти на бъдещето биха могли да се използват за разработване на дрони с размери на колибри и свръхпрецизни атомни часовници с изключително малки размери - два проекта, които DARPA поставя на преден план.
Когато се създават материали с размери от 1 до 100 нанометра, което е между 1 и 100 милиардни от метъра, свойствата на материалите се променят значително. При наномащаби материалите могат да имат различни точки на топене, електрическа проводимост, магнитни свойства и различни реакции към определени химикали, според данни на правителствената програма на САЩ „Национална нанотехнологична инициатива“. DARPA посочва, че тези свойства могат да осигурят предимства при създаването на военни и граждански технологии. Агенцията смята, че може да използва миниатюрните материали за продукти, чиито части се прикрепят една към друга без лепило или други методи на съединяване. Друго приложение е броня, която издържа на резки температурни промени.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване