09/06/14 19:12
(http://www.klassa.bg/)

Прекратяването на огъня в Източна Украйна като цяло се спазва

 Украинският президент Петро Порошенко и руският му колега Владимир Путин констатираха в телефонен разговор, чепрекратяването на огъня в Източна Украйна, договорено вчера, като цяло се спазва, предадоха АФП и Ройтерс, като се позоваха на комюнике на украинското президентство.

Порошенко и Путин обсъдиха по-нататъшни мерки, които да бъдат предприети с цел примирието да придобие траен характер.

Двамата подчертаха необходимостта от максимално участие на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в наблюдаването на ситуацията на място и от сътрудничество за доставяне на украинска и международна хуманитарна помощ за населението на засегнатия от конфликта район.

Путин и Порошенко се договориха да продължат диалога, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Прекратяването на огъня в Източна Украйна между силите за сигурност и проруските бунтовници, което влезе в сила вчера вечерта, е част от по-общ мирен план за слагане на край на започналия преди пет месеца конфликт, който взе 2600 жертви и принуди половин милион души да напуснат домовете си.

По-рано през деня украинското правителство и проруските сепаратисти

взаимно се обвиниха в нарушения на примирието.

Нощта като цяло бе спокойна в главните градове на източна Украйна, предаде АФП. Но представителят на сепаратисткия парламент Владимир Маркович заяви, че снощи са били изстреляни няколко ракети в периферията на Донецк, а конвой с тежки оръжия, идващ от Запорожие, също е преминал през района. Според него това е провокация и изпитание на нервите на сепаратистите.

„Премиерът“ на самообявилата се Донецка република – Александър Захарченко, съобщи за стрелба близо до град Амвросивка, на 80 км югоизточно от Донецк.

В Киев говорителят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрий Лисенко посочи, че сепаратистите са нарушили 10 пъти приетото споразумение за прекратяване на огъня в източна Украйна.

Самото споразумение се посреща със скептицизъм от западните страни, които засега не се отказват от нови санкции срещу Русия, която обвиняват в посегателство срещу суверенитета на Украйна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване