09/06/14 21:04
(http://www.klassa.bg/)

Учени създадоха джобен микроскоп за по-малко от 1 долар

 Имаме джобни часовници, джобни фотоапарати и сега със смартфоните - джобни компютри, пише NPR News. Защо лекарите и учените да нямат джобни микроскопи? Биоинженерът Ману Пракаш и екипът му от Станфордския университет са създали лек микроскоп, който не само се събира в джоб, но и струва по-малко от един долар. Устройството се сглобява от собственика си чрез сгъване. “Първоначално то изглежда като плоско парче хартия”, обяснява Пракаш. Това е така, защото наистина е плоско парче хартия. Тя има обаче пластмасово покритие, което я прави по-здрава и устойчива на късане. Изследователят и колегите му пускат този материал в специален принтер, който отпечатва лещи върху него. “Представете си капки лепило, мънички капки лепило”, казва Пракаш. “Само че това е лепило с оптични качества”. Принтерът прави и отпечатва и линии на хартията, които показват, къде трябва да се сгъне, за да може светлината да преминава през лещите и микроскопът да функционира. 
Пракаш отбелязва, че хората успяват да сгънат хартията доста точно. Всички компоненти на Foldscope са съвсем евтини - листът хартия струва 6 цента, лещите - между 17 и 56 цента, според вида лещи и микроскоп, LED крушка струва 21 цента, батерия - 6, и превключвател - 5 цента. С други думи разполагаме с микроскоп за по-малко от един долар. 
Пракаш казва, че очаква устройството да се използва в училища, в клинични лаборатории, за медицински тестове или за поправка на електронно оборудване с малки размери. Ученият изпраща Foldscop и на много хора по целия свят, надявайки се, че те ще открият приложения, които той не може да си представи. “До края на лятото ще изпратим 50 000 от тези микроскопи в 130 държави и после само ще наблюдаваме какво се случва”, казва още Пракаш.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване