09/07/14 20:00
(http://www.klassa.bg/)

Етнографският музей "Етър" събра стотици за празника си

 Архитектурно-етнографският музей "Етър" събра стотици хора навръх 50-годишния си юбилей, който бе отбелязан с Международния панаир на народните занаяти, предаде репортер на БГНЕС.

Плетене с царевична шума, боядисване на вълнена прежда с естествени багрила, плетене с гайтан, печене и пушене на сливи, работилници за деца и много настроение - това бе част от атмосферата на тридневния Международен панаир на народните занаяти в Архитектурно-етнографския комплекс "Етър". Кулминацията на тържествата, които са под патронажа на Министерството на културата, бе днес – 7 септември, когато се навършват 50 години от откриването на музея.

На изложението-базар освен български традиционни продукти можеше да се видят и руски, румънски и сирийски ръчно изработени накити и сувенири. За най-малките пък бяха открити специални работилници, където децата можеха да се научат как се правят грънци и глинени изделия, как се преде, можеха да оцветяват керамичи чинийки или да пирографират. Бай Янчо пък, облечен в носия, посрещаше гостите пред мелницата и демонстрираше как нашите деди са правили брашно.

През целия ден габровци и многото гости на града се наслаждаваха на фолклорната програма на ансамбли от различни краища на страната, като подобаващо за кулминацията участие в последния ден от панаира взе ансамбъл "Филип Кутев".

Рядко могат да се видят толкова много хора на "Етър"-а. Пред дюкянчетата за захарни петлета и за симити се извиваха дълги опашки, за кафе на пясък пък изобщо може човек да не се вреди. Това само може да радва, защото както пише на една от каменните табелки в музея – Народ, който не поддържа традициите си, е обречен на забвение. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване