09/07/14 08:39
(http://pik.bg)

Потоп в Деня на Съединението, половин България под вода (обзор)

Потоп в Деня на Съединението, половин България под вода (обзор)

Денят на Съединението на България бе помрачен - половин България е под вода, трима души се удавиха в Бургаско. Най-пострадали са областите Бургас, Стара Загора и Хасково, където в част от общините е обявено бедствено положение, а материалните щети тепърва ще се изчисляват, информира Дарик.

Пожарникари, спасители и полицаи извършват спасителни и аварийни дейности в над 70 населени места. До момента са евакуирани над 80 души и са изведени частично хората от 5 населени места. Два язовира - над селата Странско и Тракия, са скъсали диги. В спасителните дейности участват и 2 хеликоптера, предоставени от Министерството на отбраната, както и военно подразделение от Стара Загора.

Ден на траур е обявен на 8 септември в Бургас

176 литра на квадратен метър дъжд се изляха над Бургаско за по-малко от 24 часа. Две жени и един мъж се удавиха в потопа. Недялка Русева на 69 години и 21-годишната Камелия Желязкова шофирали по пътя Созопол-Бургас. На разклона за хижа „Странджа" в парк Росенец ги ударила голяма приливна вълна, идваща от високо и отнесла техните автомобили в гората. От колата на Камелия се спасили двама нейни спътници. Овчар на 27 години пък загина край най-пострадалото село Ново Паничарево. Той бивакувал в стар микробус в землището и не успял да се спаси от водата.

Бедственото положение беше обявено тази сутрин в Община Приморско, но около 15:30 ч. следобеда бе отменено. Поройният дъжд от снощи е нанесъл значителни щети по инфраструктурата, залети са къщи, жертви и пострадали няма. Реката до Ново Паничарево е преляла и стигнала почти до центъра. Мостът там е напълно неизползваем, а другият въжен до него е отнесен от стихията.

Невъзможно е движението по моста между Веселие и Ясна поляна. Къмпинг „Китен" е изцяло наводнен, а подстъпите към него затворени, съобщи за Дарик кметът на Приморско Димитър Германов. Десетки къщи са наводнени в Ново Паничарево и Ясна поляна, на разсъмване живеещите в тях са били спешно евакуирани. Пътищата в двете села са силно повредени, голяма част от тях са под вода. Взети са необходимите мерки, хората са нахранени и на сухо, но покъщнината им е напълно унищожена, коментира д-р Германов.

Тежко пострада и рибарското селище Ченгене скеле, до Бургас. И там са отнесени къщи, десетки лодки са навътре в морето, няколко автомобила на живеещите там са пълни с вода. Придошлата кална водна маса е затлачила по-плитката част от залива, показаха снимки от хеликоптер.

На територията на град Бургас напълно наводнени остават два квартала - „Победа" и „Акациите". Към момента няма получени нови сигнали за застрашени и бедстващи граждани. Спасителни екипи са евакуирали общо 25 граждани, част от тях са изведени принудително. Два хеликоптера продължават да издирват хора в беда. Върху единия има монтирани термокамери, които са помогнали при откриването на една от жертвите. В издирването и спасяването на хора участват екипажи от Военновъздушните и Военноморските сили.

Двама мъже - Николай Кирилов и Николай Градев, са спасили живота на няколко души, като са изваждали давещи се хора от потопените автомобили. Кметът на Бургас Димитър Николов ще ги предложи за награда пред Общинския съвет.

Понеделник, 8 септември, е обявен за Ден на траур в Бургас в памет на жертвите на природното бедствие, съобщиха от Общината. Планираните спортни и културни събития за събота и неделя в Бургас ще започват с минута мълчание. Община Бургас отменя събитията на 8 септември, а флаговете на площад „Атанас Сиреков", както и на входовете на града ще бъдат спуснати наполовина.

Кметът Димитър Николов, областният управител Павел Маринов и вътрешният министър Йордан Бакалов изказаха своите съболезнования на семействата и близките на загиналите.

Бедствено положение в Харманли, Димитровград и Симеоновград

Риск за село Лозен в община Свиленград създава първият от трите язовира над селото, където в момента допълнително укрепват стената, съобщи в Димитровград директорът на ГД ПБЗН главен комисар Николай Николов. Предприети са необходимите мерки, населението е уведомено, а най-застрашените - около 30 души, вече се извеждат от къщите им, увери той. Като цяло ситуацията в страната след обилните дъждове и наводнения се нормализира, коментира още в Димитровград гл. комисар Николов.

Междувременно ситуацията в димитровградското село Странско, където ниските части бяха залети от близкия язовир, постепенно се нормализира. В селото е спряно електрозахранването, като хората в опасната зона са евакуирани. Ситуацията постепенно се нормализира, но щетите все още са видими - съборени стени и срутени огради. Десетки къщи са били пометени от вълната, дошла след скъсването на язовирната стена.

Изсипалите се водни маси могат да се насочат към съседните села. Кметът на Димитровград Иво Димов обясни за ситуацията: „Странско е под контрол вече, оттича се водата, но цялата тази вода от Странско и от всички отоци запуши пътя. Река Мартинка преля и тук е море. Има наводнени 20 къщи, но сме взели всички необходими мерки".

Дълги часове пътищата към селото бяха непроходими, а хората са изнасяни от домовете им на ръце. Бедствието тук е причинено от дъждовете. Не е имало данни, че стената на язовира може да се скъса.

Освен в Димитровградско, бе обявено бедствено положение в Харманли и Симеоновград.

Харманлиският център бе изцяло под вода, но не заради придошли реки, а заради обратно връщане на водата от шахтите. Когато обаче дъждът намаля, шахтите все пак започнаха да поемат. Около 12.30 часа при град Харманли се наблюдаваше повишение с 2 м на нивото в река Марица. По течението на река Марица в района на градовете Любимец и Свиленград е организирано наблюдение на критичните зони, което ще продължи и през нощта. Главен път Е-80 край Харманли вече е отворен за движение, но пътят между Стара Загора и Димитровград все още остава затворен.

В Симеоновград пък бедствено положение бе обявено заради залети дворове и къщи в три тамошни села, както и заради очаквана голяма приливна вълна от река Сазлийка в района на общините Гълъбово и Опан.

При Харманли е обявен червен код - „Тревога", съгласно системата за ранно предупреждение за водосбора на Марица. Язовир Гита в община Чирпан прелива през стената, като водата се влива в река Меричлерска. Ситуацията е критична, хората в района са евакуирани. При село Бряст трите каскадно разположени язовира също преливат. И тук водата се влива в река Меричлерска, която застрашава квартал „Изток" на гр. Димитровград, както и гр. Симеоновград. Евакуирани са хората от къщите около реката. По информация от община Димитровград язовир Орешец при с. Бисер прелива през преливник и основен изпускател, водата отива в река Бисерска.

Междувременно от областния кризисен щаб съобщиха, че ситуацията в Хасковска област като цяло се нормализира. Обявеното бедствено положение в трите общини обаче засега остава. В Димитровград дойде и вътрешният министър Йордан Бакалов, който увери, че ситуацията се нормализира в цялата област. Там бе и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Усложнена ситуация и бедствено положение в част от Старозагорска област

Над 200 л/кв метър дъжд се изсипа в някои части на Старозагорска област. Заради обилните валежи десетки села, къщи, дворове и имоти бяха наводнени. Под вода остана пътят от Стара Загора към автомагистрала „Тракия", който все още е затворен за движение. Тежка е ситуацията в гълъбовското село Априлово, бедствено положение е обявено в общините Гълъбово и Опан, както и в няколко села на община Раднево. Към момента няма сигнали и данни за пострадали хора на територията на област Стара Загора. За сметка на това пък десетки са евакуираните и още повече са бедстващите в няколко села в общините Гълъбово и Опан.

Критично е положението в село Априлово, което буквално е във воден капан. „Четири-пет са срутените от водата къщи, но няма да оставим хората да нощуват навън. Осигурили сме им подслон, макар че повечето предпочитат да се приберат при близки, роднини или съседи", коментира кметът на Гълъбово Николай Тонев. Постоянно се наблюдава състоянието на язовирната стена да не поддаде, тъй като реката все още не се е прибрала в коритото си. Продължава отводняването на засегнатите райони, с машини и техника помагат военни, пожарникари, както и екипи от мините, обобщи Тонев.

Падна мост в село Свободен и имаше блокирани хора.

Тежка бе ситуацията и в община Опан, като най-критично бе положението през целия ден в село Бял извор. Част от селото бе под вода, хората - евакуирани.

Щетите от обилните валежи ще бъдат огромни, прогнозира кметът на Опан Минчо Чавдаров и допълни, че вече започват огледите на засегнатите домове и постройки, събира се информация и за удавените животни. Все още е високо нивото на водата и това е причина тежката техника да не може да навлезе в засегнатите райони и да окаже необходимата помощ.

Десетина села в община Стара Загора също бяха залети, но през целия ден продължи отводняването им. Вече започна изпомпването на водата от дворовете и засегнатите от наводнението къщи в село Еленино, съобщи кметът Живко Тодоров, който координира действията за справяне със ситуацията след падналите през нощта и тази сутрин валежи. На мястото с машини и техника работят екипите на ВиК и Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението - Стара Загора.

Спряно бе електричеството на контактната мрежа и бе преустановено движението между гарите Михайлово, Калояновец, Християново и Стара Загора.

Бедствено остава положението в Берковица и Георги Дамяново, евакуираха Бисер

Жителите на харманлийското село Бисер бяха евакуирани по високите места и не се допускаха до къщите си заради изсипалите се дъждове, съобщи кметицата Златка Ангелова. Мярката е превантивна, обясни тя. Нивото на река Бисерска се покачи, като мостът над нея в центъра на селото бе затворен, за да се предотврати евентуална опасност. В посока Любимец на места има засегнати земеделски площи.

Все още няма основание за отмяна на бедственото положение в Берковица, след като градът беше залят от придошлата река Берковска през нощта срещу петък. Решението е на кризисния щаб към общината, заради продължаващите валежи. Нямаме проблеми с електрозахранването, в по-голямата част на града водоснабдяването е нормално, с изключение на някои квартали, където налягането е по-слабо. Осигурява се доставка на минерална вода, продължава работата по преодоляването на последствията от наводнението, увери кметът на община Берковица Димитранка Каменова, цитиран от БГНЕС.

Три села в община Георги Дамяново остават без електричество след като придошлата река Дългоделска Огоста наводни района. Второ денонощие без ток са Дива Слатина, Говежда и Дълги дел, последните две села са и без водоснабдяване заради прекъснат водопровод. От вчера след обяд достъпът до тях е възстановен и е осигурена доставката на минерална вода и стоки от първа необходимост. Заради продължаващите валежи се налага допълнително укрепване на защитна дига на третокласния път към Дълги дел. Комисии описват щетите, започва процедура по осигуряването на еднократни социални помощи за пострадалите от наводненията, съобщи кметът на Георги Дамяново Дилян Димитров. Бедственото положение в общината също остава.

Тази нощ е обявен оранжев код за опасни валежи в 8 области на страната. Най-силни валежи се очакват в областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив и Пазарджик. Очакваните количества дъждове в тези области до днес на обяд са 40 - 50 л. на кв. м, като на места са възможни и по-големи количества.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване