09/07/14 19:39
(http://pik.bg)

Протести тресат страната! Столичани блокираха "Орлов мост"

Протести тресат страната! Столичани блокираха "Орлов мост"

С основен лозунг: "Народът казва не на въглищния и шистов газ" над 300 души - еколози и защитници на природата се събраха днес на протест пред МОСВ в столицата, предаде БГНЕС.

Шествието тръгна от министерството по посока на президентството. То ще спре пред МС и блокира движението на "Орлов мост".

Протестът бе израз на възмущение срещу подписаното разрешение от служебния екоминистър Светлана Жекова за проучване за добив на въглищен газ в района Блок "1-11 Вранино" в Добруджа на американската фирма "Парк Плейс Енерджи Корп."

Протестиращите са подкрепени от солидна група рокери и от обикновени граждани. На призива са откликнали поне 6 - 7 организации, познати от протестите досега срещу проучването и добива на шистов газ в България.

Активистите еколози имат готовност да внесат няколко възражения и жалби до ВАС, които да спрат изпълнението на разрешението за Добруджа. Въпреки това те призовават Жекова сама да оттегли разрешението което, е дала на американската фирма, която ще проучва и евентуално ще експлоатира находището. Еколозите са едни от най-дисциплинираните и организирани хора в България и те са се хванали с нелеката задача да разяснят на българите колко вредно за природата и за здравето на хората са не само добивът но и проучванията за извличане на шистов и въглищен газ от Добруджа, където са водното огледало в земните недра в България и най-плодородните почви.

Жителите на Бургас, Варна и Добруджа също излязоха на протест.

Очаквайте подробност!

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване