09/08/14 05:40
(http://www.klassa.bg/)

Бъдещите висшисти да не напускат родината, а да направят промяната тук

 Господин Аспегрен, какво знаехте за България, преди да приемете позицията президент на Американския университет в България?

 

Знаех доста неща за България, имайки предвид моята обвързаност с Източна Европа и Балканите, но не бях идвал в Благоевград. Със съпругата ми посетихме града 2 пъти преди да поема поста на 4 август, така че когато пристигнахме, вече се чувствахме като у дома си. Все пак бяхме чували за Банско, тъй като е известен ски-курорт.

 

Разкажете накратко за вашето родно място, за семейството си – баща, майка, братя, съпруга и дъщери.

 

Със съпругата ми Ева, която е унгарка, и двете ни малки деца ­ 5-годишният Ерик и 8-годишната София, живеем в Благоевград и се радваме на приятните емоции, свързани с преместването и установяването ни, както и на новите познанства. Родителите ми, които вече не работят активно, живеят във Флорида, а двамата ми братя в щата Джорджия.

 

Имате ли вече нови идеи, които бихте предложили и реализирали в обучението на студентите по време на вашия мандат?

 

Една от основните ми идеи е, че академичното отличие и изявите в клас не са достатъчни. В допълнение нашите студенти трябва да бъдат ангажирани и активни в клубове, организации и извънучебни дейности. Те трябва да покажат, че са граждани на света. И последно, те би трябвало да се включват в стажантски програми или пък по друг начин да практикуват наученото в час. Тези обозрими и реални дейности, при които студентите пренасят академичните знания в реална бизнес среда, са особено важни. Възпитаниците ни се реализират изключително успешно, но ние трябва да подготвим максимално добре студентите си за бързо променящите се изисквания от страна на работодателите, произтичащи от глобализацията и динамичността на света.

 

Хора от бизнеса твърдят, че liberal arts образованието е образование на бъдещето. Кои са характеристиките на този тип обучение, които го правят толкова успешно?

 

Американският модел на образование се е утвърдил като образец в световен мащаб. Според рейтинг на университетите в света 18 от 20-те водещи институции са американски. Този модел на образование учи студентите на критично мислене, активно участие в академичния процес и креативност. Няколко са причините за успеха на образованието в стил liberal arts: ангажиращия, гъвкав и интерактивен начин на обучение; индивидуално отношение от страна на преподавателите към всеки един студент, участие в разнообразни извънучебни дейности; съвместния живот в университетския комплекс. Ето защо възпитаниците на този тип университети са известни със своята гъвкавост и креативност при разрешаването на проблеми. При европейския модел на образование студентите избират специалност още при кандидатстването си, докато liberal arts модела е необикновен и уникален. Студентите имат право да избират сферата, в която искат да се развиват, преподавателите, както и да подредят програмата си според интересите; малкият брой студенти в час и близката връзка между студент и преподавател са задължителни.

 

Кои според вас са най-ценните умения и знания, които един млад човек трябва да притежава, за да бъде успешен?

 

Чрез изучаване на реални бизнес казуси те развиват умения, които се ценят от работодателите и които са необходими, за да бъдат конкурентноспособни в днешната все по-взискателна глобална среда, а именно: ефективна комуникация, лоялност и почтеност, разбиране на различните култури и нагласа за учене през целия живот.

 

Колоезденето ви е хоби. Колко километра е най-дългото разстояние, което сте пропътували с колелото и къде?

 

Аз вече направих няколко обиколки, за да опозная различни маршрути. Надявам се скоро да имам възможност да направя по-дълъг преход, когато ще мога да измина приблизително 200 км за 6 часа. Имал съм щастието да прекося Щатите на два пъти. В състезанието трябваше да изминем 5300 км. без да спираме. Часовникът започваше да отмерва времето от началната ни точка в Калифорния до финиширането в Атлантик Сити, Ню Джърси. Аз успях да измина разстоянието за 11 дни и 34 минути. През тези 11 дни не съм карал само 29 часа, от които 26 спях. Обикновено карах по 22 часа в денонощие.

 

Научихме и за вашата “слабост” към рокендрола. Кои са любимите ви певци и групи? Слушахте ли вече уникалните български народни песни? Харесвате ли българските македонски песни?

 

Всъщност съм любител на различни видове музика, особено много обичам да слушам на живо. Ако трябва да препоръчам група, то това би било The №ational. Те са от Бруклин. Обичам да откривам нови групи и да слушам музика, препоръчана от приятели. Чувал съм няколко български народни песни, най-често слушам музика в колата, когато съм на път. Надявам се скоро да имам възможност да запозная децата си с традиционните македонски песни.

 

Как бихте посъветвал вашите студенти, след като завършат и получат дипломата си, валидна в цял свят? Да изберат да се завърнат и работят в родината си или да литнат като волни птици по света?

 

Отговорът ми е повлиян от моето специално отношение към този регион, което е и основен двигател на моята работа в Източна Европа. Всъщност повече съм загрижен за младежите, които се подготвят да кандидатстват в университет с идеята след завършване да напуснат страната си. На тези бъдещи студенти бих казал: дайте ни шанс, дайте шанс на родината си. Аз наистина вярвам в следния цитат: „бъди промяната, която искаш да видиш в света“. В АУБ ще се опитам да прокарам убеждението си, че основната цел на всеки един университет е не само да обучава, но също така и да допринася към развитието на местната общност.

 

Колко от възпитаниците на АУБ остават да се реализират в България и колко процентно тръгват в чужбина?

 

Тук трябва да отбележа, че 60% от студентите на АУБ са чуждестранни и идват от 40 държави, така че голяма част от тях се връщат в родните си държави или пък избират да градят кариера в световен мащаб. Нямаме точна статистика каква част от българските студенти след завършване остават тук, но знаем, че част от онези, които завършват магистърски и докторски програми в престижни университети по света, се връщат в България, за да работят или пък да стартират собствен бизнес. Ние им даваме средствата и инструментите, за да бъдат успешни глобално – решението дали да заминат или да останат в родината си зависи от техните професионални и лични цели.











Визитка
Завършил е "Международен бизнес" в Auburn University и има диплома по предприемачество от Oklahoma State University

 

През август встъпи в длъжността президент на Американския университет в България (АУБ).

 

Има академичен и корпоративен опит както в САЩ, така и на Балканите и в Източна Европа

 

Заемал длъжността директор на Центъра по предприемачество към университета на Охайо, както и директор на Програмата за глобални консултации към Колежа по бизнес на същия университет.

 

Изпълнителен директор и основател на Центъра по предприемачество "Симони" в Печ, Унгария. Центърът наскоро беше признат от ЕС за образец за образование през XXI век

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване