09/08/14 21:53
(http://www.klassa.bg/)

ИД използвала деца при самоубийствени атентати

 Ислямистки бойци в Ирак избили стотици деца, включително при екзекуции и използвали някои от тях като атентатори самоубийци, съобщи Лейла Зераугуи, посланичка на ООН за децата и въоръжените конфликти.

"До 700 деца са били убити или осакатени в Ирак от началото на годината, включително при екзекуции", заяви Зераугуи пред Съвета за сигурност на ООН. Тя допълни, че бойци на "Ислямска държава" набирали 13-годишни момчета, за да носят оръжие, да охраняват стратегически места и да арестуват цивилни. "Други деца се използват като атентатори самоубийци", допълни Зераугуи.

Милиции, свързани с иракското правителство също използват деца да се борят с джихадистите и "много деца", задържани от правителството, са в неизвестност, след като милиции нахлули в затворите през юли, каза още тя. ООН и правителствата на редица държави многократно обвиняваха бойците от "Ислямска държава" в жестокости, след като те завзеха територии в Ирак и Сирия през юни.

Новият комисар на ООН за човешките права Зейд Раад Ал-Хусеин заяви в Женева по-рано днес, че ислямистките активисти създават "дом на кръвта" в зоните, които контролират.

Междувременно доклад на лондонската изследователска компания Conflict Armament Research, публикуван днес, разкрива, че джихадистите от "Ислямска държава" използват заловени американски оръжия, доставяни на умерени бунтовници в Сирия от Саудитска Арабия.

Според компанията оръжието било взето от кюрдските сили в Ирак и Сирия за 10 дни през юли. В доклада се отбелязва, че джихадистите разполагат със "значителни количества" американски леки оръжия, включително автомати М-16, а поместени снимки показват маркировката "Собственост на американското правителство".

Според британската компания противотанковите ракети, използвани от ИД в Сирия, били идентични с "ракетите М79, предоставени от Саудитска Арабия на силите, действащи под шапката на Свободната сирийска армия през 2013 г.". Ракетите били произведени в бивша Югославия през 80-те години на миналия век.

В съседен Ирак джихадистите от ИД заловиха значителни количества американска техника от иракската армия, когато войниците изоставиха позициите си в северните райони, изправени пред офанзивата на бунтовниците през юни. Групировката присвоила редица американски бронирани коли Humvee, които сега са мишена на американските въздушни удари, и ги използвала при самоубийствени атентати срещу иракските сили поне два пъти. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване