09/08/14 04:00
(http://pik.bg)

Обстановката в засегнатите от потопа селища се нормализира

Обстановката в засегнатите от потопа селища се нормализира

Обстановката в страната бавно започва да се нормализира, след като пороите взеха три жертви, а част България беше под вода. В редица общини в страната беше обявено бедствено положение, като в част от тях продължава да бъде в сила. Материалните щети тепърва ще се изчисляват. Днес е ден на траур в община Бургас. Две жени и един мъж се удавиха в потопа в Бургаско. 

Положението в Бургаско обаче постепенно се нормализира. 

Реките в региона обаче вече са се отдръпнали, всички пътища са проходими и Бургас бавно се възстановява. Според властите причините за наводненията са падналите 176 литра дъжд на квадратен метър. Местните хора обаче се съмняват, че става въпрос за скъсани и прелели язовири.

В община Приморско също беше обявено бедствено положение, след като водата заля пътя към село Ясна поляна. Но следобяд то бе отменено. В село Ново Паничарево има залети къщи, обитателите им бяха евакуирани.

Ситуацията в област Стара Загора след проливните дъждове постепенно се нормализира. Няма пострадали и бедстващи хора. Всички пътища на територията на областта са отворени и проходими.

Ток все още няма в село Априлово. Повредени са 2 трафопоста в Гълъбово и още 3 около града. Остава обявеното бедствено положение в община Гълъбово, община Опан и в 5 села в община Раднево.

След поройните дъждове, които засегнаха сериозно димитровградското село Странско, и в този регион ситуацията започва да се нормализира. Разрушенията от водната стихия обаче са видими навсякъде. Вчера водата заля над 30 къщи в селото. Кметът на Димитровград Иво Димов заяви, че причината за скъсването на язовирната стена край село Странско е огромна приливна вълна, която се е образувала от скъсани диги на два водоема в Община Опан и се е вляла във водите на странския язовир.

Възстановено е електрозахранването във всички села в община Георги Дамяново. Това заяви кметът на община Георги Дамяново Дилян Димитров. „Пътищата са отворени, само две села са без вода – Говежда и Дълги дол и се работи по отстраняване на авария”, обясни Димитров. Тежка остава ситуацията в Берковица, където пороите наводниха къщи и оставиха хора без подслон. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване