09/08/14 05:42
(http://www.klassa.bg/)

Семейство по задължение

 Десетки разкази заливат всяко лято колоните на вестниците и сайтовете за почивката на българското семейство и средностатистическите крясъци на плажа, отправени от майката към невръстното отроче и от мъжа є ­ към нея. Наблюдението обаче не бива да свършва със заник слънце. Точно тогава започва да се откроява

 

действителното състояние на родното семейство

 

ударено от кризата ­ не само финансова, но и комуникационна.

 

Вечер, когато анасонът влиза осъзнато в гърлото на мъжа, жената остава сама. Вечер, когато той предпочита да сведе общуването си със света до размяната на една-две реплики с дежурния сервитьор, нает на морето за 2-3 месеца без каквито и да е умения да си изкара бакшиша, тя увяхва. Красивата българка (и това не е мит) е толкова тъжна вечер на морето, че цялата носталгия по отиващото си лято, а и отпуска, не може да се събере в очите є.

 

Масовото самотно пиене и дежурно ядене на вечерята в компанията на най-близките води само до един въпрос ­ как е възможно после

 

ДЕЖУРНО ДА ПРАВЯТ ДЕЦА

 

в тясната морска квартира? Една седмица в годината те се преструват на мъж и жена и пак не успяват, защото не може само отрочето да е единствената спойка срещу отчуждението им, трупано в останалите 355 дни. Има и нюанси. По-привързаните към навиците на другия обикновено тихо и кротко изяждат порцията кебапче с гарнитура и заедно се отправят към временното ложе.

 

Средностатистическите „примерни семейства без проблеми" са свършили тази работа до към 9 вечерта. След това обаче настъпват тежките случаи. Мъжете задяват сервитьорките под носа на съпругите си, които ако не са прекалено увиснали за годините си, не остават длъжни и под претекст, че разхождат детето до близката хотелска площадка, заговарят някой от чуждите татковци. После всички дружно се връщат на масата и без преговори плащат усмихнати сметката.

 

Разбира се, идилията може да приключи и с модерните технологии ­ ровене в телефона цяла вечер, докато батерията окончателно не сдаде багажа.

 

ТАМ, КЪДЕТО СВЪРШВА ИНТЕРНЕТ, ЗАПОЧВАТ СКАНДАЛИТЕ

 

 А единствената превенция отново е при детенцето, което никак не подозира, че мама и татко дори няма какво да си кажат. Точно тогава се появява вече познатата схема ­ на дежурно търчане след малкото на смени. Първо мама ходи до пързалката, после татко го развежда до люлката.

 

Вечерите на българското семейство на морето са тъжното доказателство, че то се е превърнало в такова само по задължение. Българското семейство на морето е домакинство. Домакинка и иконом с общо дете.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване