09/08/14 09:51
(http://pik.bg)

Шефът на БЧК: Държавата не може да се справи сама с щетите от наводненията

Шефът на БЧК: Държавата не може да се справи сама с щетите от наводненията

Разрушенията след наводненията са толкова сериозни, че държавата за момента не би могла да откликне на 100%. Това каза пред „Фокус“ председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров.

Григоров допълни, че по тази причина Българският червен кръст помага -  за да има по-голяма ефективност и помощта да стигне по-бързо до хората. „Ние не сме държавата, но нашето желание е да помагаме заедно. В последно време координацията рязко се подобри. Гражданската защита и пожарната са винаги на първа линия заедно с нас“, обясни той.

Председателят на БЧК отбеляза, че вече се забелязва съвсем друг поглед от страна на държавните институции и се работи много по-координирано, щабовете се събират по-често и се вземат разумни решения.

„Време е обаче всички заедно да помислим за причините за бедствията. Многократно съм казвал, че причината е в природата, но човешкият фактор също е важен“, каза още Григоров.

Той беше категоричен, че трябва да се направи анализ за незаконните строителства, за безконтролната сеч на горите, за това, че никой не наблюдава водоемите и че България е превърната в сметище с изхвърлени навсякъде боклуци. „Колкото по-бързо се отговори на тези въпроси, толкова по-бързо ще бъде направено всичко възможно да се минимизират последствията от едни бъдещи катаклизми“, допълни Христо Григоров

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване