09/10/14 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Грейс Мугабе готова за политическата власт в Зимбабве

Грейс Мугабе. Снимка: от тв екрана

Въпреки че миналия месец президентът на Зимбабве Робърт Мугабе беше посрещнат като звезда на червения килим в Пекин, беше наречен от Китай “стар приятел” и “признат лидер”, имаше опасност той да бъде засенчен от колоритното и харизматично присъствие до него на Грейс Мугабе.

Първата дама, която се появи накипрена с няколко ярки тоалета по време на официалната визита в Китай, някога беше низш служител в машинописния отдел на президентството на Зимбабве, преди да хване окото на Мугабе. Сега жената, която е по-известна от заглавията на вестниците като “ДизГрейс Немилост или Първата купувачка, излиза изненадващо на политическата сцена и както се говори, тя може да е централна фигура в плановете на авторитарния й съпруг да установи династия.

Четиридесет и девет годишната Грейс неотдавна беше номинирана за лидер на женската лига към управляващата партия в Зимбабве Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт ЗАНУ-ПФ . Тя зае място и в централния комитет на партията. Грейс Мугабе твърди, че е готова за политиката. “Настъпи времето да покажа на народа какво представлявам”, каза тя пред множество в град Мазоуе. “Хората трябва да се научат да чакат да настъпи тяхното време. Никога не съм мечтала да вляза в политиката, но вие се обърнахте към мен и аз съм готова да го направя”, добави тя.

На практика е гарантирано, че на партийния конгрес през декември Грейс Мугабе ще заеме място в политическото бюро на ЗАНУ-ПФ. И след това съпругата на Мугабе ще бъде недосегаема. Тендай Бити, бивш министър на финансите на Зимбабве, предполага, че Грейс Мугабе ще оглави ЗАНУ-ПФ. След години на спекулации относно приемника на Мугабе някои са убедени, че следващият лидер е пред очите им.

Възходът на Грейс може да отразява и увереността на съпруга й, че на 90 години той е по-влиятелен от когато и да било. Най-възрастният лидер на Африка си е осигурил партийната номинация за изборите през 2018 г. в момент, в който в опозиционното Движение за демократична промяна ДДП цари пълна бъркотия. Неотдавна Мугабе беше избран за председател на регионалния блок от 15 южноафрикански страни и почти е сигурно, че ще стане председател на Африканския съюз. Западните сили отмениха повечето от санкциите си срещу Зимбабве. Както изглежда, Мугабе може да си прави, каквото си поиска.

Възходът на Грейс беше като бомба, хвърлена в ожесточената битка за наследяване на Мугабе, която се води в партията ЗАНУ-ПФ, която Мугабе разедини и управлява в продължение на десетилетия. Но дори и той, както се предполага, не може да живее вечно. Според една теория неговата жена е оръжие за изваждане от релсите на президентските амбиции на друга жена- вицепрезидентката Джойс Муджуру, която се е впуснала в истинска битка за власт с министъра на правосъдието Емерсън Мнангагуа.

Родената в Южна Африка в зимбабвийско семейство Грейс беше 20-годишна разведена жена, когато получи секретарска работа в президентската канцелария. Първата жена на Мугабе - Сали, починала през 1992 г. от бъбречна недостатъчност, беше жива, когато Мугабе започна любовната си афера с Грейс.

В интервю за южноафриканската телевизия миналата година Мугабе защити по доста странен начин извънбрачната си връзка.

“След като Сали си отиде, ми беше нужно да се огледам за някого и дори когато Сали преживяваше последните си дни, въпреки че на някои може да се стори жестоко, аз си казах: Добре, не само аз се нуждая от деца. Майка ми през цялото време повтаря, че ще умре, без да е видяла внуците си. Така че реших да спя с Грейс. Случи се така, че тя беше най-близо до мен и освен това беше разведена. Така се случиха нещата. Първото ни дете се роди, когато майка ми ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване