09/10/14 14:22
(http://www.dnevnik.bg/)

Екокоалицията иска спиране на заменките и вкарването им в регистър

Правителството да вкара спешно в кадастъра заменените гори и земи и да спре всякакви разпоредителни сделки със тях. За това настояват от коалицията "За да остане природа в България" в своя позиция, разпространена до медиите в сряда.

Според природозащитниците в противен случай данъкоплатците ще платят сметката за заменките. В края на миналата седмица Европейската комисия задължи България да възстанови държавната помощ, предоставена по сделки за замени на гори. На основание това решение министърът на земеделието и храните трябва да изиска да се наложи обезпечение по Данъчно-осигурителен процесуален кодекс върху заменените гори във връзка с изплащането на незаконната държавна помощ.

След това публични изпълнители от Агенцията за държавни вземания (структура на Националната агенция за приходите) трябва незабавно да наложат възбраната, посочват природозащитниците, като предлагат действия, които гарантират, че държавната помощ ще бъде върната или заплатена в пълен размер, за да не се налага и тази схема да бъде платена от данъкоплатците.

"Зелените" подчертават, че превантивни мерки са необходими и за заменките на земеделски земи. Те също са обект на разследване от Европейската комисия, което беше забавено заради процедурата за горските заменки.

Коалицията повтаря старата си позицията по казуса: получателите на тази държавна помощ да върнат заменените гори на държавата или да възстановят разликата до пазарната цена по време на сделката. Сега това иска и Европейската комисия.

Европейската комисия даде на българското правителство няколко месеца време, за да предприеме мерки по проблема. През този период, смятат от екокоалицията, съществува опасност заменените гори да сменят собственика си нарочно именно за да "се заметат следите".

Ако България не предприеме нищо, ще бъде изправена пред Съда на европейските общности и най-вероятно ще бъде глобена да възстанови разликата в цените на заменените гори за около два милиарда лева.

Европейската комисия се задейства след жалба на природозащитни организации, подадена през 2008 г. В жалбата бяха описани случаи на замени на гори в района на Несебър, Балчик, Бяла, Камчия, Обзор, Боровец, Пампорово, Смолян, Витоша, Батак и Берковица. Много замени са извършени преди влизането на България в Европейския съюз, а след това са направени най-малко 132 замени за 26 656 декара държавни гори, от които 4131 декара (15 замени) към 2010 г. вече бяха изключени от горския фонд на страната, резюмират от коалицията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване