09/11/14 14:27
(http://www.klassa.bg/)

Бившите управляващи отмениха закони, които спираха участието на офшорни компании в икономиката ни

 „Лидерът на партия „Нова алтернатива” Николай Цонев е първият политик, който се пребори официално в Закона за отбраната и въоръжените сили да влезе текст, според който „не се допуска участие в процедури на лица с неизвестни капитали или на собствениците на такива капитали”.Така проф. Стойков отговори на въпрос на БНТ относно предложението да се забрани на компании с неизвестни собственици да притежават медии, финансови институции и да участват в приватизацията.

Проф. Стойков напомни, че като министър на отбраната за периода 2008-2009 г. Цонев е успял с много усилия да се пребори за този текст в Закона за отбраната, който е бил веднага отменен с идването на власт на ГЕРБ през 2009 г.

Водачът на листата на партия „ Нова алтернатива” за МИР Смолян се обяви за балансирана държавна политика като спомена, че досега баланс се е търсел само на интереси в парламента между „вечните управляващи” и „вечните” балансьори. „Балансът на интерес е висш политически пилотаж и за съжаление, последните 25 години, политиците, които управляват външната политика на страната  силно се влияят от вътрешнополитически интереси и ги поставят като основа и база, на която се взимат външнополитическите решения, на база лобистки интереси”, каза проф. Стойков. Баланс се постига с аргументи и задълбочен анализ, а не с непоследователно хвърляне на фрази в публичното пространство. Като пример той посочи неадекватната политика на големите партии по отношение на  икономическите санкции на ЕС срещу Русия. Това бе поредната международна ситуация, която управляващите не можаха да отиграят аргументирано и ясно. Твърде малки сме, за да „пляскаме” Русия, като в същото време не отчитаме позитивите и възможностите, които ни предоставя членството в ЕС. За да искаме достойно признание във външната политика, трябва да сме вътрешно стабилни, а само за две години преминаваме през два парламентарни избора и то извънредни. Да спрем да се оглеждаме в еврокомисарския пост като търговци на Солунската митница, защото каквато и позиция да заеме нашият еврокомисар, важното е да върши работата си достойно и в интересите на държавата и на Съюза, коментира проф. Стойков очакваният пост, който ще заеме нашият еврокомисар.

Партия „Нова алтернатива” е за либерален икономически модел и твърдо застава зад запазване на плоския данък, защото той дава стабилност на бизнеса, а силна държава не може да бъде изградена от социално слаби граждани. Прогресивният данък позволява част от ресурсите да изтичат в  „сивата икономика”. Не може да разчитаме само на държавата да създава работни места, това в развитите страни е работа основно на малкия и среден бизнес.

Политическите събития през последните две години налагат необходимостта от  Велико народно събрание за промени в конституцията. „Имаме Конституция от 1991 г., която беше либерална и доста модерна за времето си. Последните 25 години обаче показаха, че държава не е в състояние да изпълнява тази Конституция, заяви проф. Стойков и даде пример с чл. 53 ал.2, в който е записано, че средното образование е задължително за българските граждани, а държавата не спазва това изискване, както и много други. Това е причината да искаме промяна на политическия модел, обобщи проф. Стойков. Срещу статуквото може да се борят само хора, които не са били овластени чрез най-висшата законодателна власт – парламента. Най-важно е хората наистина да повярват, че Изход има и той не е в това да гласуват за досегашните управляващи-ГЕРБ, БСП и ДПС! Изходът е в промяната чрез държава, а не чрез групировки и техните производни. Проф. Стойков напомни, че не случайно мотото на кампанията на партия „Нова алтернатива” е „Изход има! - За силна, а не силова държава!” и всички кандидати на партията за депутати с бюлетина № 16 ще работят, за да се преборят със страха, насаждан през годините и използван срещу интересите на гражданите и  в полза на статуквото.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване