09/11/14 05:41
(http://www.klassa.bg/)

БНБ да даде гласност на плана „Василев”

 Планът за оздравяване на КТБ, който се очаква да бъде внесен в БНБ и МФ от мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, да бъде оповестен публично. Всички стъпки по неговото изпълнение пък да бъдат напълно прозрачни и да стават пред погледа на обществото. За това настояха вчера в поредно писмо до ръководството на Централната банка членовете на Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България.

 

Той бе учреден на 19 август от клиенти на КТБ. Самото писмо идва, след като през последните дни адвокатите на издирвания по цял свят по обвинение за длъжностно присвояване на 206 млн. лв. Василев твърдяха, че клиентът им подготвя план за оздравяване и документът ще бъде внесен всеки момент. Очакваше се това да стане в рамките на вчерашния ден, но до вечерта не беше факт.

 

Авторите на писмото поставят и поредица от въпроси

 

„Ако е вярно, че банката е раздала близо 3,5 млрд. лв. кредити на фирми, свързани с г-н Цветан Василев, ние - десетките клиенти на КТБ - искаме да знаем как г-н Цветан Василев ще покрие липсата на тези пари? Как точно ще стане погасяването на тези кредити”, гласи първият от тях. Клиентите на трезора настояват също така и БНБ да отговори какво налага одиторският доклад за състоянието на КТБ да бъде оповестен чак на 20 октомври, при положение че към момента срокът на спецнадзора над банката изтича на 21 септември. „Какво правят назначените от вас квестори, които по неофициална информация получават възнаграждение от общо 1,6 млн. лв.? Не трябва ли на 21 септември тези толкова скъпоплатени, направо позлатени ваши подчинени да са свършили работата си и да са готови с доклад? Настояваме да го оповестите незабавно”, призовават също така авторите на писмото. Според тях БНБ трябва да спре с „подозрителното си мълчание” и да изпълни законовите си задължения към поставената под спецнадзор КТБ, защото - по думите им - бездействието на централната банка през последните три месеца граничи с престъпление и е предпоставка за ескалиране на голямо напрежение в обществото. „Всеки загубен ден намалява шансовете за оздравяване и отваряне на КТБ, затова няма да ви чакаме до 20 октомври да ни залъгвате, че чакате доклад от одиторите”, заключават клиентите на трезора и посочват, че пращат копие от писмото и в Главна прокуратура, за да може да бъде осигурена пълна прозрачност над „плана на г-н Цветан Василев”.

 

Вчера вечерта от БНБ съобщиха, че е постъпило писмо от EPIC, като финансов консултант на консорциум между Оманския фонд, който е вторият по големина акционер в КТБ, непосочени акционери и потенциални инвеститори. В писмото от EPIC настоявали да сключат договор с БНБ и правителството, с който да получат достъп до непублична информация за КТБ и да водят разговори с кабинета и централната банка за изготвяне на план за преструктуриране на трезора, „който да отговаря на правилата и изискванията за държавна помощ в ЕС”. Освен искането за държавна помощ обаче консултантът не е посочил никакви конкретни параметри за финансови и правни ангажименти, но от централната банка посочиха, че все пак ще го разгледат внимателно. От Централния трезор съобщиха още, че „не е постъпило никакво предложение от страна на мажоритарния собственик на капитала на банкова група КТБ Цветан Василев”.

 

Междувременно от държавното обвинение разпространиха прессъобщение, в което посочиха, че екстрадицията на Цветан Василев е от компетентността на сръбските правоохранителни органи. От прокуратурата направиха уточнението заради поредица от медийни запитвания, свързани с твърденията на адвокатите на банкера, че той бил в Сърбия, откъдето пишел и плана за оздравяване. „По повод информацията, че лицето се намира на територията на Сърбия, изрично напомняме, че тя е ратифицирала Европейската конвенция за екстрадиция.

 

Сръбският съд е единственият компетентен да се произнесе

 

по искането за екстрадиция на лицето. Това производство има за предмет установяването на наличие или липса на предпоставки за предаване на лицето, поискано от друга държава – в случая на Република България, за съдене”, посочват от прокуратурата и припомнят: „Издирването на Цветан Василев на територията на Република Сърбия е изцяло в правомощията на сръбските правоохранителни органи и българските власти нямат в този случай никакви екстериториални правомощия”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване