09/11/14 14:40
(http://www.klassa.bg/)

Галерия „Лоранъ” представя изложбата „Социалистическо или Тоталитарно изкуство”

На 8 септември 2014 г. в столичната галерия „Лоранъ” бе открита изложбата „Социалистическо или Тоталитарно изкуство”, която ценители на живописта могат да посетят до 9 октомври.

Недалечното ни художествено минало провокира настоящата изложба. Днес пропагандното изкуство от времето на социализма няма много поклонници.Не целим да реабилитираме артефактите от това време, а да покажем, че те имат художествена и пазарна стойност.Изложбата “Социалистическо или Тоталитарно изкуство” не отбелязва друга годишнина, освен третата на новия салон на галерията. Със събитието откриваме и сезона”, споделят организаторите.

 

Най-ранните експонати принадлежат на двама от големите представители на кюстендилската художествена школа. Владимир Димитров - Майстора рисува ескиза “Всичко за фронта, всичко за победата”, несъмнено вдъхновен от духа на епохата и настроенията в края на Втората Световна война и участието ни на страната на победителите. “Долу расовите различия” на Васил Евтимов е подписана 1944 г. и предвид изобразения сюжет не се съмняваме, че е създадена през последните 3 месеца на размирната година. Малко по-късно Майстора рисува представения в настоящата изложба оригинален проект за плакат “Да живее мирът между народите”. Особено внимание заслужава и контурният маслен „Портрет на Георги Димитров”, разкриващ характерния за известния художник маниер.

В изложбата са включени композиции посветени на Бригадирското движение, както и на Трудово Кооперативните Земеделски Стопанства от автори като Кирил Майски, Панайот Панайотов и Коста Петров.

Друг често третиран сюжет от епохата – темата за Септемврийското въстание, пресъздава картината на Невена Ганчева „Селяни на бунт”. Подобни композиции са рисувани от стотици художници през периода, вероятно и представеното тук платно е създадено за такава тематична експозиция.

Акцент не само заради внушителните си рамери 136/171 см, е  картината на Йоан Левиев, посветена на събитията в Чили от 70-те г. на ХХ в. и режима на Пиночет, определян от тогавашната пропаганда като фашистки. „Без да се ангажираме с настроенията от епохата, се радваме, че спасихме и реставрирахме монументалното платно – достойно за музей на тоталитарното изкуство.

 

Уверени сме, че изложбата “Социалистическо или Тоталитарно изкуство” ще провокира софийската публика. Някои ще изпитват носталгия, други ще се сещат с болка, трети, особено родените след периода, едва ли ще имат някакви емоции. Може би организирахме тази изложба именно заради младите, които не разпознават образа на Георги Димитров в портретите, които показваме. Уверени сме, че историята, каквато и да е била, не трябва да се забравя, а изкуството от епохата не бива да се захвърля на боклука”, се казва още в прессъобщението


 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване