09/11/14 05:44
(http://www.klassa.bg/)

ЗЛАТНАТА КАРЕТА НА МАРИЯ АНТОАНЕТА С ТУР ЗА ПРАЗНИКА НА СОФИЯ

 Царска разходка с една от   9-те уникални каляски, шейни и файтони, на които преди повече от век са се возили членовете на управляващата фамилия, ще е новата атракция в София. Уникална колекция от старинни возила бе представена вчера в конюшнята на двореца „Врана” от зам.-кмета по култура д-р Тодор Чобанов и Симеон Сакскобургготски.

 

След като бъдат реставрирани, някои от возилата ще пътуват по улиците на столицата и по алеите на парка „Врана”. „Специално за Деня на София - 17 септември, една от каляските ще направи тур из центъра на града

 

с актьори, облечени като кочияши

 

похвали се д-р Чобанов. Най-вероятно това ще е златната каляска на френската кралица Мария Антоанета. Самата карета пристига в София като подарък за сватбата на Цар Фердинанд с княгиня Мария Луиза от майката на монарха княгиня Клементина.

 

Години наред царските возила прашасваха в гаражите на Националната служба за охрана (НСО), без да се поддържат. Повече от 10 години общината и държавата водят преговори за изкарването им от гаража и предоставянето им на Музея за история на София.

 

„Каляските ще бъдат разглобени на части, за да се почистят

 

основно. Беше ни трудно да намерим кожари и занаятчии, но вече сме готови с плана и ще започнем реставрацията”, обясни д-р Чобанов. Той благодари за сътрудничеството с фондация „Цар Борис Трети и Царица Йоанна” и лично на шефа на НСО ген. Ангел Антов.

 

„Много се радвам , че те ще достигнат до публиката”, каза от своя страна Симеон Сакскобургготски.

 

Сред най-интересните експонати е каляската „Солунската Виктория”, подарена на Цар Борис Трети при влизането му в Солун в знак на уважение и признателност от българите от града през Балканските войни. В колекцията от возила има още детски каляски като файтона на първия княз на Третата българска държава Александър I, шейната му. Там ще е и малката резедава малка шейничка, подарена на княгина Мария Луиза от столичната пожарна, на която се е возил и самият Симеон Сакскобургготски.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване