09/11/14 05:26
(http://www.klassa.bg/)

Кристалина става вице на Юнкер

 Кристалина Геор­гиева ще бъде зам.-председател на ЕК и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси в бъдещата комисия. Това съобщи вчера новоизбраният председател на Евро­пейската комисия Жан-Клод Юнкер.

 

Той определи Крис­талина Георгиева и останалите свои заместници жени като отговорни и силни. Георгиева показа безпогрешна служба в досегашната комисия и изгради впечатляваща мрежа от международни контакти, отбеляза Юн­­кер.

 

На новия си пост българският представител в ЕК ще работи тясно с останалите заместници на председателя и ще напътства работата на еврокомисарите. Тя ще следи генералните дирекции по бюджет, човешки ресурси, по преводи, Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Георгиева ще наблюдава също службите по разплащанията и назначенията, по инфраструктурата и логистиката. Нейна отговорност ще бъдат Европейската служба за подбор на кадрите и Европейското училище за администрацията.

 

Пред български журналисти в Брюксел след оповестяването на новия й пост Кристалина Геор­гиева уточни, че с екипа й са гледали пресконференцията на новоизбрания председател на ЕК Жан-Клод Юнкер и

 

от радост са изпели  българския химн

 

Тя благодари вчера на президента Росен Плевнелиев, както и на премиерите Пламен Оре­шарски и Георги Близнашки за своята номинация за втори мандат.

 

По нейните думи новият й пост показва сериозна заявка на България за разпределението на отговорностите. “Ще продължа да работя със сърце. Това е голяма радост, резултат от петгодишната ни работата”, добави еврокомисарят. По нейните думи тя ще работи така, че да се види, че Европа може да разчита на нея. Много е важно за самочувствието на българите да знаем, че можем да стоим на равна нога с всички в Европа, коментира Георгиева.

 

Тя отбеляза, че

 

първата й задача тази година

 

ще бъде осигуряването на допълнително финансиране за разплащането на получените в ЕК сметки и приемането на бюджета за догодина.

 

Георгиева поясни, че в новото си качество ще отговаря за 30 000 служители в ЕК и за годишен бюджет от 140 милиарда евро. Отнасям се много сериозно към това, което предстои, не подценявам нуждата да имам силен екип, заяви Георгиева.

 

В отговор на въпрос как постът й ще бъде полезен на нашата страна тя изрази убеждение, че ще може да съдейства на България да се справи с най-важния проблем - не как да получи повече пари, а как по-добре да ги използва.

 

Новият състав на Еврокомисията има се­­дем заместник-председатели. За свой първи за­­местник самият Юнкер е предпочел холандеца Франс Тимерманс, който ще отговаря и за регулациите и връзките между институциите.

 

Следващият зам.-председател е италианката Федерика Могерини, която е и върховен представител на ЕС по външната политика и въпросите на сигурността.

 

Останалите зам.-председатели са естонецът Андрус Ансип (за цифровия единен пазар), словенката Аленка Братушек (енергийния съюз), латвиецът Валдис Домб­ровскис (въпросите на еврото и социалния диалог) и финландецът Юрки Катайнен (заетостта и растежа).

 

Новият състав на ЕК ще работи в периода 2014 - 2019 г. Екипът на Жан-Клод Юнкер трябва да бъде одобрен от Евро­пей­ския парламент.











Българка сред основните говорители на ЕК

Мина Адреева
Българката Мина Андреева ще бъде един от тримата основни говорители на Европейската комисия с председател Жан-Клод Юнкер. Това съобщи на пресконференция Юнкер при представянето на своя екип.

 

Досега Андреева беше говорител на еврокомисаря по правосъдието и основните права Вивиан Рединг.

 

Андреева беше първата и единствена българка сред говорителите на ЕК при председателството на Жозе Мануел Барозу.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване