09/11/14 05:51
(http://www.klassa.bg/)

Петър Клисаров представи "Огледало на протестите"

 Февруарските протести бяха предизвикани от нещо абсолютно неясно - от сметките за ток, но, непостигайки нищо, което реално да подобри обстановката, бяха много бързо яхнати от определени кръгове, освен неправителствените организации /НПО/, малките неуспели политически сили, включително и управляващите, които ги използваха за техни дивиденти.

Това заяви пред БГНЕС социологът и писател Петър Клисаров. Той днес официално представи своята най-нова книга "Огледало на протестите" в книжарница Хеликон.

Видяхме една еволюция юни и началото на септември. Най-уродливата част бяха студентските протести, с кулминация за призоваване, за радикализиране на протестите, когато не информираните студенти бяха изкарани декември да се разхождат на улицата като на парад, категоричен бе Клисаров.

Той обясни, че февруарските и юнските протести и общото и различното между тях е една от основните теми на книгата. Затова е сложил и подзаглавието "Демаскирането". Според него медиите са поставили маска над това, което излезе като основното представяне на протестите като един протест. Той не беше един, а три, а в някои отношения и повече, добавя авторът.

Социологът е убеден, че имаме гражданско общество, но то се заражда в момента и тепърва започва да прохожда като малко дете, така че всичко, което се случва е абсолютно положително. Той вижда проблема в това, че много голяма част от хората не са наясно какво трябва да се промени, за да живеем по-добре, а излизат на улицата само, за да си излеят яда, да се навикат, в някои случаи да се сбият.

Излизането на улиците е в следствие на страдание и несправедливост, а опитът да се постигнат определени цели донякъде не успяха, но важното е, че породиха публичен дебат и вече се говори навсякъде за тези неща, каза Клисаров. Той е категоричен, че виждаме в езика и на сегашния премиер, и на бившия думата пряка демокрация. Тя се обяснява с по-голямото участие на хората в управлението.

Според него българинът не е изостанал, в последните 5 години виждаме около 50 революции в целия свят. Абсолютно сме си на място и в някои отношения може би сме водещи, а именно в осъзнаването на модела на пряката демокрация, каза той и добави, че това е нов политически модел на управление, който може да се справи с предизвикателствата на постиндустриалното общество, с което представителната демокрация не може да се справи, защото е изчерпана отдавна. Клисаров заяви, че много грешки са били направени по време на протестите, но те са в правилна посока, затова е сложил в преговора си мисълта на един мъдрец - "Какво е злото? Злото е неосъзнало се добро".

Цялата идея на книгата "Огледалото на протестите е, че колкото и да е лоша ситуацията, може би ни окачва едно добро бъдеще и това бъдеще може да постигнем само с усмивка, обясни по време на представянето на "Огледало на протестите" Клисаров.

Социологът коментира, че книгата му представлява точно тези, които не бяха представени на протестите, а са били там. Според него, медиите са създали дадени образи по протестите.

Книгата е предназначена за широк диапазон от хора. Той я определи като документ за това какво е ставало. Петър Клисаров е категоричен, че тези, които ще командват ще боравят с технологиите по най-добър начин и добави, че вече няма ляво или дясно общество, обществото се е променило.

За да направи книгата по-интересна авторът е добавил комикси, както и речник на края на книгата. Накрая има страница и половина за медиите, които според него са огромен проблем. Това, което ние видяхме на улицата, те не показаха. Медиите са реална власт и те я употребяват, но няма как да бъдат контролирани, коментира той.

Тази книга е истинско предизвикателство, каза издателят на Клисаров от издателство "Изток Запад". Надявам се повече българи да се събудим от дълбокия мъртвешки сън, в който сме заспали всички. Носим отговорност пред нацията и тя е отразена в това да пишем такива книга, добави той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване