09/11/14 09:35
(http://pik.bg)

Почна уловът на щука

Почна уловът на щука

Според разпоредбите в закона за рибарството и аквакултурите щуката у нас може да се лови почти целогодишно – с изключение на периода на възпроизводство през пролетта, който е маркиран с точни срокове. В рибарската практика обаче се е наложило мнението, че истинското щукарско време настъпва с първото захлаждане в края на лятото и продължава през цялата есен, та до трайното застудяване през ноември. В този смисъл септември се смята за началото на активния щукарски сезон, пише в. "Новинар".

Петнистият хищник е основна цел на обособена категория риболовци, които с гордост се наричат щукари. За някои от тях дори друга риба не съществува – тръгват към водоема само и единствено с цел улов на щука. У нас щуката се лови основно по два начина: на спининг и на тапа – с жива рибка за стръв. И двата си имат своите верни привърженици.

Но спинингистите все пак са широко скроени – те преследват всякакви хищни риби и не са строго профилирани. Така наречените щукари предпочитат да заложат на втория изпитан метод – да закачат жизнена каракудка (бабушка, костур, уклей или каквото може да се улови на място) и да ги заметнат в избрания участък. В никакъв случай не в чиста вода, щуката живее и ловува сред растителност, а ако е оскъдна – поне сред потопени клони, храсти или други дънни препятствия.

Опитни щукари твърдят, че щуката е най-активна по пълнолуние. Това не са празни приказки, доказано е, че рибите се влияят от фазите на луната, но все още не сме изучили тази зависимост в детайли.

Публикувана на 09/11/14 09:35 http://pik.bg/почна-уловът-на-щука-news224081.html

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване