09/11/14 13:23
(http://noresharski.com/)

Протестна мрежа иска от министър Бакалов отговори за сигурността на гражданите и работата на органите на реда в страната

Писмо-искане с десет ключови въпроса и опасения сред обществото в България за сигурността на гражданите по време и след протестите изпратиха до Министъра на вътрешните работи от Протестна мрежа днес.

През последната година българските граждани изразяваха своето мнение и недоволство от управлението на страната. През тази една година обаче в обществото се породиха сериозни въпроси относно работата на органите за сигурност в страната. Част от тези въпроси Протестна мрежа зададе на Министъра на вътрешните работи:

“Какви данни е предало МВР на парламентарната комисия, разследваща финансирането на протестите? На какво основание е събирана информация за протестиращи държавни служители? Защо по време на протестите полицаите са били без обозначителни знаци? Защо имаше полицаи с черни маски? Има ли разпоредба, която позволява използването на маски? Как се стигна до „нощта на белия автобус“ и кой е командвал тази операция? Защо масово се прилагаше репресивно третиране на протестиращи граждани в периода юни 2013 – август 2014 г.?”

Опасенията на българите, свързани със свободното упражняване на конституционни права и с все още репресивната и непрозрачна дейност на българските органи за сигурност, са причина Протестна мрежа да изпрати тези искания. От организацията очакват на обществото да бъде предоставена информация по тези въпроси, както и проблемите да бъдат адресирани публично в изявление и провеждане на обществен дебат по тези въпроси и случаи.

Очакванията са също министър Бакалов да укаже на служителите на МВР да спазват стриктно законодателството на Република България, да се легитимират при всяка извършена проверка с полицейска карта, да не носят маски по време на обществени операции, да не унижават и репресират български граждани упражняващи своето право на убеждение, на изразяване на мнение и на публични събрания.

Целия текст на писмото можете да видите на сайта на Протестна мрежа.

The post Протестна мрежа иска от министър Бакалов отговори за сигурността на гражданите и работата на органите на реда в страната appeared first on Noresharski.com.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване