09/11/14 05:46
(http://www.klassa.bg/)

Разкриха християнска базилика край Добрич

 Месец и половина след началото на археологическите разкопки на античната крепост Залдапа край Крушари беше установена една от най-големите ранно-християнски базилики в Добруджа и Североизточна България, съобщи вчера проф. Георги Атанасов от музея в Силистра, който заедно с доц. Валери Йотов от варненския музей и Йото Валериев от музея в Добрич са основният екип, който работи на Залдапа, както и д-р Мария Христова - археолог от София.

 

Параметрите на храма са впечатляващи - основната й част е 37 м, широка е 21 м, категоричен е проф. Атанасов.

 

„Тази базилика има рядко по красота и финес изпълнение на олтарна преграда и олтарна маса. Има и друго забележително откритие - колона от червен мрамор с бели ивици, много красив, който се е използвал за големи катедрали. Сред изключително интересните находки са четири мраморни гълъба, вероятно това е украсата на амвона - мястото, където епископът е проповядвал. Намерени са и над 400 монети, кръстове, култови предмети, много мраморни елементи”, обясни проф. Атанасов.

 

Залдапа се намира на главния римски път, свързващ Марцианопол с Доросторум. Това е по площ най-големият римски град във вътрешността на Добруджа и Североизточна България - 25 ха укрепена площ и две селища с площ около 15 - 20 ха, това е агломерация от над 40 ха. Това е един от големите римски градове, които са атакувани най-безжалостно от иманяри, добави проф. Атанасов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване