09/11/14 08:04
(http://www.dnevnik.bg/)

САЩ ще оглавят широка коалиция, която да ликвидира "Ислямска държава", каза Обама


САЩ ще оглавят "широка коалиция" срещу джихадистката организация "Ислямска държава", съобщи президентът Барак Обама в свое обръщение, направено тази нощ, предаде "Ройтерс". Коалицията ще проведе кампания за изкореняване на организацията на джихадистите в Ирак и Сирия и "навсякъде, където ги има".

Кампанията няма да ангажира американски войски в сухопътни сражения на чужда територия, заяви американският президент. Ще се действа основно с въздушни удари и подкрепа от партьнорските сили на място.

Обама подчерта, че САЩ няма няма да допуснат представители на "Ислямска държава" да намерят сигурно убежище където и да е по-света. Той поясни, че целта на широката коалиция е ясна - отслабване и унищожаването на джихадитската организация.

В Ирак ще бъдат изпратени още 475 американски военни, които ще подпомагат с обучение, разузнаване и екипировка иракската армия и кюрдските сили пешмерга в борбата с терористите и ще гарантират сигурността на американските дипломатически сгради. В страната вече има над 1000 души американски военен персонал.

САЩ не могат да разчитат на сегашното правителство в Сирия при осъществяването на своята стратегия за борба с ислямистите, смята Барак Обама. Той допълни, че сегашните власти в Дамаск тероризират собствения си народ и че те никога няма да възстановят изгубената си легитимност.

Президентът поднови искането си към Конгреса за допълнителни правомощия и финансови ресурси за тренировка и екипиране на бойците от сирийската опозиция, която според него е най-добрата противотежест на екстремистите.

Според Обама най-големите заплахи за сигурността на САЩ идват от Близкия изток и Северна Африка, където радикални групировки използват тежката ситуация за собствени цели. Американският президент каза, че никоя религия не оправдава убийството на невинни хора, а по-голямата част от жертвите на "Ислямска държава" са мюсюлмани.

Естествено, речта на Обама предизвика коментари от републиканци и демократи. "Една реч не е същото като стратегия", коментира председателят на Камарата на представителите, републиканецът Джон Бейнър, според когото остават много въпроси за начина, по който президентът възнамерява да действа.

Според влиятелния демократ Адам Смит "Ислямска държава" не е свързана с исторически признати граници и стратегията за победа над нея трябва да признае тази реалност. "Ако искаме да постигнем успех в Сирия, както и в Ирак, трябва да имаме способни партньори на място", заяви той.

Смит каза още, че подкрепя намерението на президентската администрация да организира военни обучения за сирийската опозиция.

Сенаторът републиканец Саксби Чамблис от Джорджия заяви, че е окуражен от обръщението на Обама днес и ще подкрепи стратегията му. Подкрепа за президента изрази и републиканският председател на комисията за разузнаването в Камарата на представителите Майк Роджърс.

"Президентът притежава правомощия да удари ислямистите в краткосрочен план, но ако военната кампания се проточи, ще е необходимо одобрено от Конгреса разрешение за използване на въоръжените сили, предупреди председателят на комисията за външни отношения в Сената", демократът Робърт Менендес.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване