09/11/14 06:30
(http://radiomilena.com/)

Социалният министър: 400 лева минимална работна заплата е възможна

400 лева минимална работна заплата е възможна, убеден е министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков. Тук проблемът е с организацията на труда, допълни той, цитиран от Кросс. Министърът не се ангажира с категоричен отговор дали това ще стане или не, но бе оптимистичен по отношение на работещите в неговото ведомство.

Ще заложим в бюджета за следващата година по-достойно заплащане на социалните работници, каза той в студиото на Нова телевизия. Около 8 000 души работят в Министерството на труда и социалната политика. Като се прибавят и 3 700 човека в НОИ, общата бройка става над 10 000 души, посочи министърът.

Няма опасност – нито сега, нито след година, пенсионната система на България да фалира и да няма пари за пенсии. Никаква опасност няма и това го заявявам съвсем отговорно, каза служебният министър в отговор на опасенията, че пенсионната система е пред срив.

Той увери възрастните хора, че ще получават парите си навреме. Дори и този месец, септември, изплащането на пенсиите започна по-рано. Така ще бъде и през следващите месеци, допълни той.

Христосков отговори на зрителски въпроси относно пенсионната реформа и им обеща отговори на конкретните казусите, които те поставят, ако му бъдат изпратени, за да се запознае подробно с тях.

Осигурителната система е основна за определяне на пенсията. Ние сме шампиони по ранно пенсиониращи се хора. Средната възраст у нас е под 60 години – 59 години, каза министърът. Възрастта за пенсиониране ще нараства, допълни той. По думите му това са обективни процеси, свързани с еволюцията, с правилата на пенсионната система и осигуряването. И тъй като сме болна нация, има пенсия за инвалидност, посочи Йордан Христосков. Според него обаче недостатъчно активно се търсят възможности за заетост на хората с увреждания. Точкова система има само за една много малка част от хората, уточни служебният министър.

Служебният министър не се ангажира с точна дата за изплащане на социалните плащания, но обеща, че те няма да закъснеят, а ще се изплатят в законовите срокове.

Нашето желание е да има точен график и дори такъв е предложен на МФ, но се очертава дефицит от около 1 млрд. лева и се очертава и касовият проблем – парите ги няма в една каса, те са свързани с постъпленията в държавния бюджет, коментира социалният министър. С тези думи Христосков не отговори на въпроса на родителите дали ще могат този месец да получат детските си преди 15 септември.

Министърът е категоричен, че промени са необходими и по отношение на държавната помощ на майките-студентки, голяма част от които спекулират с получаването й.

При промяна на цената на електроенергията ще се повиши и месечната енергийна помощ, посочи още министърът. Това, по думите му, ще е възможно с актуализацията на бюджета.

Министърът каза, че голяма част от държавната помощ за пострадалите от наводненията в страната са изплатени. Общо са изплатени 2229 еднократни помощи, обобщи той. Това са пари от бюджета на Министерството на труда и социалната политика – около 1,3 млн. лева са парите отделени за еднократни помощи.

 

 

 

Публикувана на 09/11/14 06:30 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/uYQ88xOkAuc/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване