09/13/14 07:45
(http://e-vestnik.bg/)

Защо пробива крайната десница в Швеция

Франс прес

Насилие в Стокхолм. Снимка: от тв екрана

Въпреки скандал, породен от расистки нападки на някои кандидати в интернет, крайната десница може да стане в неделя трета политическа сила в Швеция и да лиши двата традиционни блока от абсолютно мнозинство в парламента.

“Нашата държава на благоденствието се разпада заради притока на бежанци. Това ни струва купища пари.” Неотразим в тъмния си костюм, лидерът на партия “Шведски демократи” Джими Окесон се опита тези дни да бъде чут гласът му на предизборен митинг във Фруоген, популярен квартал на Стокхолм.

“Основното предизборно обещание на министър-председателя Фредрик Рейнфелд е продължаване на имиграцията. Мисля, че това не е правилен приоритет”, каза Окесон пред няколко десетки зрители, малко повече от полицаите и охраната, грижещи се за сигурността.

Недалеч оттам демонстранти крещяха “Чупката, расисти!”.

“Шведски демократи” настоява драстично да бъде намалено даването на политическо убежище в Швеция - една от най-щедрите страни в това отношение. Партията смята, че парите трябва да бъдат дадени за социални придобивки и да се помага на чужденци, но в собствените им страни.

Очаква се тази година около 80 000 бежанци да поискат убежище в скандинавското кралство, което дава автоматично право на престой на хората, избягали от конфликта в Сирия.

“Политиката им е расистка и ксенофобска, те обвиняват за всичко имигрантите”, казва София Линден, 31-годишна служителка във фирма. Тя е против “Шведски демократи”.

На партията се дават около 10 процента от намеренията за гласуване, близо два пъти повече, отколкото получи на предходните избори през 2010 г., когато влезе за пръв път в парламента с 5,7 процента гласове и 20 депутатски места.

Антиимигрантската формация изглежда има попътен вятър въпреки скандал, заради който най-малко половин дузина от кандидатите й трябваше да се оттеглят.

По-малко от седмица преди изборите шведският таблоид “Експресен” помести расистки коментари, публикувани анонимно в интернет, които вестникът успя да припише на кандидати от партията.

Кандидатът на “Шведски демократи” за Стокхолм бил написал, че в гените на арабите е заложено да са жестоки, а имигрантите са най-големите лъжци и манипулатори.

Преди тези разкрития друга кандидатка се оттегли, след като се появи нейна снимка, на която носи лента с пречупен кръст на ръката.

Въпреки това симпатизантите на партията останаха невъзмутими, тъй като са свикнали с пресата, която смятат за враждебно настроена.

Окесон, който застана начело на формацията през 2005 г., се захвана да изчисти имиджа и през 2012 г. обяви “нулева толерантност” за расизма. Това бе начин за отдалечаване от нейните корени в неонацистките среди.

“Мисля, че медиите са пристрастни”, смята 18-годишната кандидатка за депутат от “Шведски демократи” Линеа Кортес.

“Вижда се отчетливо мнозинство от журналистите, които са от червено-зеления блок (леви и еколози). Те искат да прокарат собствената си идеология и когато неща от миналото излязат наяве точно преди изборите, не мисля, че е съвпадение”, каза тя.

Даниел Пьол от антирасисткото списание “Експо” смята, че политиката на “нулева толерантност” е добър предизборен аргумент, въпреки че партията едва смогва да я приложи.

“Целта е да се направи подходящо представяне. Разбира се, по-хуманно е да кажете, че искате да помогнете на бежанците, отколкото да кажете, че децата, които бягат да се спасят от войната, са заплаха за страната”, подчерта той.

“Защото това е нещото, което те в действителност мислят, но така не се печелят избиратели, особено в страна като Швеция, където присъединяването към международната солидарност е много силно.”

Въпреки че в последните сондажи подкрепата за “Шведски демократи” спадна леко, партията може да излезе на силна позиция на ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване