09/14/14 05:23
(http://www.klassa.bg/)

Магазин работи без никакви опаковки

 В Берлин отвори врати магазин за стоки без опаковки, пише „Берлинер цайтунг“. Като се започне от мляното кафе, бирата, шнапса и се мине през шампоана, за да се стигне до маслините и зехтина, всичко в магазина „Оригинално неопаковано“ се предлага в насипно състояние. Клиентите идват със собствените си чанти, кутии и буркани, които след това се пълнят с мюсли, ориз или макаронени изделия. Действа и система от депозити за клиентите, които са дошли без собствени съдове. Всичко се тегли на касата, а цените често са по-ниски от тези в традиционния супермаркет.

 

Тук можете дори да донесете собствена бутилка и да я напълните с бира или с червено вино. Искате водка? Тя е в голяма бутилка и всеки може да си купи чашка. Или повече. Същото важи и за продуктите за лична хигиена и перилните препарати. Специалният шампоан за мазна коса е в 10-литров бидон с кранче. Пастата за зъби се предлага на кръгчета.

 

Магазинът се управлява от две млади германки, на 24 и на 31 години, жертви на "свръхдози амбалаж" - Милена Глимбовски и Зара Волф. В Европа магазинът без опаковки все още прави първите си стъпки. В Германия вече има един – в Кил.

 

В Бордо, Франция, има подобен магазин за хранителни стоки. В Италия вече са се появили два. В австрийската столица Виена също има само една подобна фирма. В Лондон обаче подобен опит се е провалил и магазинът е бил затворен.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване