09/14/14 05:27
(http://www.klassa.bg/)

Москва отвръща на удара

 Русия готви адекватен отговор на поредния кръг от санкции, наложени от ЕС и САЩ. Това става ясно от изявление на руското външно министерство, публикувано вчера на сайта на ведомството. Министерството окачестви новите ограничения срещу банки и компании от енергийния и оръжейния сектор като "поредната враждебна стъпка от страна на Вашингтон в руслото на американския конфронтационен курс".

 

В изявлението се изтъква още, че “жонглирането със санкции" няма да принуди Русия да промени принципната си позиция. “Няма да действаме в угода на геополитическите амбиции на САЩ и на намеренията на онези отвъдокеански политици, които се стремят да използват “управляемата Украйна" в интерес на сдържането на Русия", заявява руското дипломатическо ведомство. Министерството посочва, че предстоящите контрасанкции ще са "принудителна мярка, но Москва оставя

 

отворена вратата

 

за конструктивно и честно сътрудничество, включително и по украинската криза, ако Вашингтон е готов на това”. „В условията на достигнатото с труд примирие в Югоизточна Украйна на базата на мирните инициатива на президента Владимир Путин САЩ залагат на усилване на санкционния натиск върху Русия”, констатират от Външно.

 

Що се касае до конкретните ответни мерки, които Москва ще предприеме срещу Брюксел и Вашингтон, очаква се те да бъдат наложени още в началото на идната седмица, пише в. „Известия”. Преди дни министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев намекна, че руският отговор вероятно ще включва ембарго върху вноса от ЕС и САЩ на автомобили, предимно втора употреба, и на редица стоки от леката промишленост, сред които облекла. Цитиран от РИА Новости, висшият чиновник не изключи възможността към санкционния списък да бъде добавена и техника като хладилници и компресори, както и продукция на нефтохимическата промишленост. Източник от правителството заяви пред „Известия”, че се разглежда и възможността ембарго да бъде въведено не върху отделни стоки, а върху редица големи европейски и американски компании. В началото на седмицата премиерът Дмитрий Медведев пък заяви, че има вероятност Русия

 

да затвори въздушното си пространство

 

за западни авиокомпании. Държавният глава Владимир Путин е убеден, че ответните мерки само ще укрепят руската икономика, както се е случило след въвеждането на продоволственото ембарго. В началото на август Москва напълно забрани вноса на селскостопанска продукция от страните от Евросъюза и от САЩ.

 

Междувременно фалира още една руска туристическа фирма. Компанията от Санкт Петербург „Море Солнца” съобщи на сайта си, че прекратява дейността си поради невъзможност да изпълнява задълженията си пред клиентите, предаде Интерфакс. Това лято много туристически компании в Русия се сблъскаха с финансови трудности. На 8 септември фалит обяви туроператорът “Солвекс-турне", а на 10 септември прекрати работа компанията “Южний крест".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване