09/14/14 05:45
(http://www.klassa.bg/)

Преговорите на "Уестинхаус" с Украйна са само начални

 Президентът на "Уестингхаус" Дани Родерик заяви, че преговорите с Украйна за строителството на нови реактори са едва в началната си фаза и няма никакво обсъждане в подробности.

По-рано украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че е взето решение да се строят нови ядрени реактори. По думите му още до края на годината ще бъдат подписани договори за изграждането на нови ядрени блокове. 
"Не сме имали задълбочено обсъждане (с украинската страна), имаше само обсъждане в най-ранен етап. Ако има задълбочено обсъждане, то не е с нас...Бихме били щастливи да водим такова обсъждане, но ние се намираме на много ранен етап на дискусия, засега нищо конкретно не е придвижено", заяви Родерик пред журналисти по време на провеждан в Лондон симпозиум на Световната ядрена асоциация. 
По думите му дискусията за строителството на нови ядрени реактори в Украйна компанията води отдавна и на различни равнища, тъй като "Уестингхаус" присъства в Украйна вече 20 години.
Около 47% от електроенергията на Украйна се създава от ядрените централи. Страната има 4 такива централи с общо 15 ректора. В Украйна се намира и най-голямата АЕЦ в Европа с 6 реактора – Запорожката АЕЦ. 
БГНЕС припомня, че между АЕЦ "Козлодуй" и американския енергиен гигант "Уестингхаус" е сключено акционерно споразумение за изграждане на 7-ми реакто в Козлодуй. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване