09/14/14 05:25
(http://www.klassa.bg/)

САЩ са във война с “Ислямска държава”

 Белият дом заяви, че САЩ са във война срещу джихадистите на “Ислямска държава" (ИД) след някои семантични колебания по въпроса след обявената в сряда от президента Обама стратегия за борба с групировката.

 

Държавният секретар Джон Кери, който е на обиколка в Близкия изток за сформиране на широка коалиция срещу ИД,

 

не изглеждаше склонен

 

да използва термина “война" за квалифициране на разширяването на американската военна операция срещу ИД в Ирак и Сирия. Пентагонът и Белият дом обаче премахнаха всякакви съмнения как възприемат конфликта. “САЩ са във война с ИД по същия начин, по който бяхме във война с „Ал Кайда” и съюзниците й по света", заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест. “Ние сме във война с ИД, както продължаваме да сме във война с „Ал Кайда” и съюзниците й", заяви също говорителят на Пентагона контраадмирал Джон Кърби.

 

По-рано държавният секретар Джон Кери предпочете да използва термина “широкомащабна антитерористична операция" в интервю за Си Би Ес. "Думата “война" е погрешна терминология и аналогия, но е факт, че сме ангажирани в

 

значимо международно усилие

 

за озаптяване на тероризма", каза Кери. От миналия месец американските бойни и безпилотни самолети са нанесли над 160 удара срещу ИД в Ирак.

 

Междувременно стана известно, че Германия възнамерява да командирова поне 40 военни от свое спецподразделение, които да обучават кюрдските бойци да използват германско въоръжение в борбата срещу Ислямска държава, предаде АП

 

Освен това Германия смята да осигури на кюрдите и щурмови карабини, противотанкови средства и бронетехника. Засега не е ясно кога ще бъдат изпратени десантчиците.

 

Както вече бе съобщено, Германия ще отдели допълнително 50 милиона евро финансова помощ за бежанците от Сирия и Ирак.

 

Междувременно САЩ отново

 

отхвърлиха възможността

 

за сътрудничество със сирийския президент Башар Асад в борбата срещу Ислямска държава. “Режимът на Асад не е отговор на предизвикателствата срещу сигурността. Те създадоха този вакуум. Ние няма да си сътрудничим с тях в тази борба. Те са загубили своята легитимност", заяви говорителят на държавния департамент на САЩ Мари Харф.

 

Същевременно бе съобщено, че и Турция ще има принос към военните усилия срещу джихадистите в Ирак и Сирия, тъй като е член на НАТО и разполага с географски предимства за подобни действия, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби. Говорителят на Пентагона допълни, че зависи от турските лидери и турския народ да решат как и кога ще се изрази това партньорство.

 

По рано Турция подчерта, че

 

ще окаже подкрепа

 

в борбата с ИДИЛ, но с несмъртоносни средства, тъй като групировката държи 49 турски дипломати за заложници.

 

Турският премиер Ахмет Давутоглу в изявление пред турски телевизионен канал заяви, че проблемите в региона няма да бъдат разрешени само посредством взимане на мерки за сигурност. Според Давутоглу Сирия, Ливан и Ирак представляват линия на напрежения, поради което за

 

разрешаването на проблемите

 

на тези три страни има необходимост от широкообхватна и силна политика.

 

Според турския премиер стратегията на американския президент Барак Обама за борба срещу терористичните групи в региона, начело с „Ислямска държава”, е необходима, но не е достатъчна за налагането на политическа стабилност в региона. "Ако Сирия бъде пренебрегната, проблемите няма да се разрешат. Пътят за предотвратяване на радикализирането е възприемането на правилна политика", каза още Давутоглу.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване