09/14/14 05:33
(http://www.klassa.bg/)

Управителят на БНБ: Следващият парламент ще вземе решението за КТБ

 Убедено може да се заяви, че какъвто и вариант за оздравяване и отваряне на банковата група КТБ да бъде избран оттук нататък, той минава през решение на правителството и на следващото – 43-то Народно събрание, а не само през централната банка.

 

Това заяви управителят на БНБ Иван Искров в отворено писмо, публикувано на сайта на институцията. Изявлението му бе в отговор на писмото на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от петък, в което експремиерът призова централната банка да обяви незабавно доклада за състоянието на КТБ, като посочи, че бавенето нагнетява напрежението, крие риск от допълнително влошаване на активите на поставения под спецнадзор трезор и възпрепятства разрешаването на казуса. В отговор Искров посочва, че даденият на одиторите срок до 20 октомври да завършат работата си по доклада е бил огласен още на 31 юли. Обяснява също, че тезата, че БНБ може сама да оздрави и да отвори КТБ, е „най-голямата заблуда, внушавана от критиците на БНБ”, и не кореспондира с действащата законова рамка. „Уверявам ви, че БНБ и нейният управител в частност ще обърне изключително сериозно внимание на желанието на сегашните акционери на КТБ, заявили интерес да се включат в оздравяването в рамките на закона. Същевременно съм длъжен да ви обърна внимание, че в изразените досега желания – както от Държавния резервен фонд на Султаната Оман, така и от финансовия консултант EPIC, представляващ консорциум от сегашните акционери, основен акцент е поставен върху осигуряването на държавна помощ. А когато става дума за държавна помощ, вие добре знаете, че такова решение е в правомощието единствено на правителството и Народното събрание на Република България”, посочва Искров в писмото си. Той допълва също, че единствено консолидирана политическа подкрепа за бързи и координирани действия може да ограничи риска от увеличаване цената на оздравяването на банковата група КТБ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване