09/17/14 13:40
(http://pik.bg)

Производителите на плодове и зеленчуци стягат протест

Производителите на плодове и зеленчуци стягат протест

Ако не бъде преработена схемата за финансово подпомагане на производителите в България от бранша ще излязат на протест.

Те настояват да получават минимум 200 лева на декар в периода 2015-2020 година, което би трябвало да покрие около 23% от годишните им разходи. Искат още за този 5-годишен период за сектор производство на плодове, зеленчуци и картофи да бъдат заделени общо 81,85 милиона евро ( или 69 % от парите по схемата), като 42% от тези средства отидат за производителите на плодове, а 58% за производителите на зеленчуци и картофи.

Предложението на МЗХ към момента е този сектор да получи общо 39,7 милиона евро(или 33 % от бюджета на схемата).

"Предложението на Министерството на земеделието и храните за разпределение на средствата по схемата до 2020 година не ни удовлетворява. Ние искаме от това правителство до края на мандата си да разработи ново предложение и най-късно до 10 ноември да се внесе новото предложение в ЕК", заяви Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България.

"Ако останем с предложението на МЗХ сме обречени на агония и сме пред опасността браншът да бъде закрит до 2-3 години. Тогава ще минем към протести", заяви той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване