09/17/14 06:15
(http://www.klassa.bg/)

Пътуваме от София до Капитан Андреево за 2 часа

 Цялата автомагистрала „Марица” ще бъде готова не по-късно от май следващата година и така от София до Капитан Андреево ще може да се пътува за 2 часа. Това обяви вчера вицепремиерът Екатерина Захариева след двучасова инспекция по строящия се аутобан в компанията на председателя на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров.

 

„Магистралите са най-безопасните пътища и по този начин ще намалеят фаталните произшествия”, посочи Захариева. „След откриването на „Тракия” катастрофите по направлението са намалели 6 пъти”, допълни и инж. Лазар Лазаров.

 

„Проверката на строящия се аутобан установи, че отсечката от Оризово до Димитровград е готова наполовина, от Димитровград до Харманли - на 80%, каза  Захариева.

 

На места вече са опрели до монтиране на еластичните огради

 

отстрани и имат готовност за полагане на най-горния слой от асфалта. Това обаче се отнася най-вече за последните 17 км, докато за първата половина от лот 2 има забележки за темпото на строителите. Дори и така обаче участъкът ще е готов за експлоатация в края на ноември, смята вицепремиерът.

 

Първата отсечка обаче не само че ще се забави до пролетта на следващата година, ами може и след това, с половин уста признаха проверяващите.

 

„Големият проблем не е толкова археологията, колкото отчуждителните процедури. Знаете, че миналата година част от Закона за държавната собственост бе обявена за противоконституционна. Цяла година правителството не вкара в НС нов проектозакон. Това затруднява отчужденията и техните компенсации”, обясни вицепремиер Захариева.

 

Според нея

 

такива процедури могат да се точат до 2 години

 

Тя призова собствениците да разрешат предварително изпълнение на дейностите по строеж на магистралата, защото рано или късно след приемането на закона ще си получат компенсациите при това с лихвите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване