09/17/14 06:22
(http://www.klassa.bg/)

САЩ пращат 3000 военни срещу ебола

 САЩ ще изпратят три хиляди военнослужещи в няколко страни в Западна Африка, които не могат да се справят с вируса ебола, съобщиха представители от администрацията на Барак Обама.

 

Американският държавен глава обяви това в централата на федералната агенция Центрове за контрол и превенция на заболяванията в Атланта, щата Джорджия.

 

Американските военни ще оказват медицинска и логистична помощ. Планира се изграждането на 17 полеви болници.

 

Броят на жертвите на вируса ебола в западноафриканските държави достигна почти 2500 души, а заразените са близо 5000 души, показват данните на Световната здравна организация (СЗО).

 

Обама ще поиска от Конгреса 88 млн. долара за борба срещу ебола в Западна Африка, съобщи в. „Уолстрийт Джърнъл”. Инициативата би могла да включва изпращане на нови мобилни здравни центрове, на лекари и експерти, на медицинско оборудване, както и обучение на местни медици.

 

ЕС до този момент е поел ангажимент за предоставянето на близо 150 млн. евро в помощ на засегнатите държави.

 

Междувременно правозащитната организация „Хюман райтс уоч” призова правителствата на трите най-засегнати от ебола страни – Либерия, Гвинея и Сиера Леоне – да гарантират, че взетите мерки за ограничаване на епидемията са в съответствие с правата на човека.

 

Карантините не са правилно контролирани, което ги прави неефикасни и непропорционални, посочиха от организацията.

 

Съветът за сигурност на ООН ще се събере на спешно заседание утре заради епидемията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване