09/17/14 06:19
(http://www.klassa.bg/)

Шаш и паника на Острова

 Паника и нестабилност обхванаха Острова ден преди референдума за независимост на Шотландия. Англичаните са потресени от възможността Северът вече да не е част от Обединеното кралство. „Родена съм в Уелс и живея в Лондон от 18 години, а всичките си ваканции прекарвам в Шотландия, това е моята страна, не мога да се примиря, че след ден част от нея ще бъде откъсната”, емоционално признава Рут Симондс. Жената добавя, че отделянето на територии в миналото не е било възможно без оръжие и кръвопролитие. Самите шотландци също са

 

раздвоени в избора си

 

По последни данни 47% от тях все още искат да са част от Великобритания. Банките пък спешно трансферират пари към клоновете си в Единбург и Глазгоу заради опасенията, че банкоматите ще пресъхнат, ако хората се презапасят с кеш. Преди дни пък големите банки като “Лойдс” и RBS обявиха, че се готвят да преместят централите си от Единбург в Лондон. Чуждите финансови институции са категорични, че евентуалната независимост ще разклати доверието към Шотландия и ще отблъсне инвестициите. Твърде много въпросителни витаят из въздуха – каква ще е валутата на новата държава, какъв ще е статутът й в ЕС, как ще се организират здравната и отбранителната система. Докато експертите си блъскат главите с тези въпроси, интелектуалците на Великобритания организират шествия, за да покажат на шотландците своята обич и

 

да ги насърчат да останат в границите на кралството

 

Няма причина Шотландия да не е успешна и стабилна страна, особено имайки предвид находищата на нефт в Северно море, коментират експерти. Докато политиците се опитват да запазят целостта на кралството, амбициозни бизнесмени потриват ръце и се надяват да стъпят на пазара на новата страна и да участват активно в развитието на икономиката й. Шотландия има огромен потенциал, важното е да се улови моментът, казва Орландо Марднер, който е строителен предприемач и се готви да развие бизнеса си на север от Англия. 4 млн. шотландци имат право да се включат във вота в четвъртък.

 

Секциите за гласуване ще отворят в 7 сутринта, а вотът ще приключи официално в 22 ч. вечерта.

 

Шотландците са изправени пред единствения въпрос – трябва ли страната им да е независима, а отговорът е само „да” или „не”.  Поне 51% от шотландците трябва да изберат независимостта, за да бъде обявена като легитимна. Най-рано в четвъртък през нощта ще се знаят първите прогнозни резултати.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване