09/20/14 11:32
(http://pik.bg)

Велизар Шаламанов: Кризата в Ирак и Сирия може да доведе до проникване на ислямизъм на Балканите

Велизар Шаламанов: Кризата в Ирак и Сирия може да доведе до проникване на ислямизъм на Балканите

Определено случващото се в Северен Ирак и в Сирия, близо на нашите граници, е много сериозен риск и не само по линия на бежанци, но и по линия на проникване на ислямизъм на територията на Балканите, включително и на територията на нашата страна. Това каза служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов в предаването на БНР „Събота 150”. 

На въпрос по какъв начин „Ислямска държава” е заплаха за България Шаламанов отговори, че една не малка част от радикализиращите се участници в този процес идват от Европа, включително и от България. По думите му, те рано или късно ще се завърнат и ще създадат около себе си зона на нестабилност и повишен риск. „В същото време пълната дестабилизация на този регион, който е много близо до България е източник само по себе си на заплаха, да не говорим, че се ограничава и достъпа до тези ресурси, до които европейската икономика има нужда”, обясни Шаламанов. Министърът на отбраната каза още, че ситуацията в Черно море, в Източна Украйна, замразените конфликти в Молдова, в Грузия и в Кавказ, също са източници на нестабилност. според него тези нестабилни региони, както и забавянето на някои реформи в България, ограничават чуждите инвестиции и поставят пречки пред предприемачеството и доброто управление в България. Шаламанов подчерта, че това също е един сериозен риск за сигурността ни в дългосрочен план.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване