09/23/14 14:52
(http://pik.bg)

Социологът Антоний Гълъбов: Купуването на гласове е политическа корупция

Социологът Антоний Гълъбов: Купуването на гласове е политическа корупция

Купуването на гласове е политическа корупция. Това заяви Антоний Гълъбов, социолог и говорител на асоциацията „Прозрачност без граници“, на пресконференция на МВР, съобщи "Фокус".

„Оценяваме проблема с политическата корупция при купуването на гласове. В текстовете на Наказателния кодекс, където нещата тръгват в линия на доказване, се получава така нареченото тунелно виждане. Когато бъде задържан човек с лични карти на други хора и списъци на лица, които са продали гласовете си, но няма преки свидетели на това, че въпросният е купувал гласове, законът не позволява този човек да влезе в затвора. Той очевидно нарушава закона, но не може да бъде осъден. Има проблем в начина, по който прокуратурата придвижва този процес“, обясни Гълъбов.

„През последните години обемът на пазар на гласове остава около 14-16% от всички български граждани, които имат право да гласуват. Съществува едно ядро от 6-7% от тези хора, които признават, че купуват и продават гласове. Друго такова ядро от 6-7% са зависими от този процес. Тенденцията е през последните години да се плаща по-малко. Все повече се използва мизерията на хората. Вече се прибягва и до заплахи. Мрежата на организираната престъпност се занимават с купуване и продаване на гласове, като не се обвързва пряко с нито една партия. За тях е важно кой плаща повече“, съобщи Антоний Гълъбов. 

„Много се радвам, че за първи път от много години виждам желание от страна на МВР да се бори с тези проблеми. Проблемът е много сериозен и не трябва да се подценява. Това е политическа корупция, това е нарушаване на граждански права. Тези хора стават все по-видими и е ясно къде са. Този път няма да бъде така, както беше на предишни избори“, заяви Гълъбов. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване