09/24/14 20:57
(http://pik.bg)

Американски ТЕЦ-ове: Готови сме да преговаряме за цените на тока

Американски ТЕЦ-ове: Готови сме да преговаряме за цените на тока

Двете американски централи “Марица-Изток 1” и “Марица-Изток 3” са изявили желание за преговори по дългосрочните договори. Това каза вчера зам.-министърът на икономиката Антон Павлов на конференция за електроенергийния пазар, организирана от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). Американците също имат интерес да се промени ситуацията, защото така бизнес не се прави, смята Павлов. Той припомни, че разчетите на НЕК са показали невъзможност за издължаване към двата теца, пише "24 часа".

Друг проблем са преференциалните цени за ВЕИ централите. И с техните инвеститори също се водят преговори.

Зам.-министърът смята, че през последните 10 години е водена непоследователна политика в енергетиката, която е довела до натрупване на дефицит от близо 3 млрд. лв. в НЕК. Ако не бъде променен моделът за задължително изкупуване на електроенергия по преференциални цени, НЕК ще генерира още около 900 млн. лв. загуби за година. Павлов очаква от всички участници на пазара разумни отстъпки.

“Категорични сме, че българските домакинства не бива да поемат тежестта за некомпетентно взиманите през годините решения”, каза още той.

Непрекъснато поскъпване на тока не е най-добрият вариант за спасяването на енергийната система, а е само една хипотеза.

Конференцията бе по повод навършването на 10 г. от началото на свободния пазар на електроенергия у нас. Павлов съобщи, че преди 10 г. участниците на свободния пазар на електроенергия у нас са били едва 11. През миналата година вече са 2157. През 2013 г. количествата еленергия, търгувани на свободния пазар, са се увеличили с близо 30%.

До момента имаме частичен опит за либерализация, надявам се до година-две моделът да се промени и да има повече продажби на електроенергия на свободния пазар, каза Константин Стаменов, председател на УС на БФИЕК.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване