09/24/14 06:41
(http://e-vestnik.bg/)

Политком: В Украйна “Десен сектор” вече издиша

Политком.ру

Почти година след началото на активните протести в Киев, довели до свалянето на президента Виктор Янукович, движещата сила на преврата в Украйна - движението “Десен сектор”, изглежда е изчерпало своя ресурс. В сряда, 17 октомври, 300 негови активисти се събраха пред офиса на Петро Порошенко с искане президентът да анулира приетия тези дни закон, предоставил специален статут на някои райони в Донбас и съответно затвърдил формираната за момента фронтова линия в Югоизточна Украйна. За разлика от акциите през януари-февруари обаче днешната конфронтация е толкова слаба, че нямаше начин да застраши властта, нито дори да внуши нещо подобно.

След сбиванията край Върховната рада на 16 септември по същия повод, а и с цел да подкрепи законопроекта за лустрация, “Десен сектор” обяви, че “мобилизира” симпатизантите си за борба срещу закона за специален статут на земите под контрола на “народните републики”. Обаче не постигна нищо. Първо, в акцията се включиха твърде малко хора - малко и за Украйна, и за “Десен сектор”.

Второ, президентът Петро Порошенко изобщо не прояви интерес да разговаря с националистите - дотам, че сметна за по-важно да отпътува на официално посещение в Канада. Това пренебрежение към силата, контролирала буквално изцяло украинската столица през февруари и март, показва, че войната и мобилизацията са изтощили ресурса от хора на тази организация: тя прати всичките си що-годе боеспособни активисти на югоизток - да воюват в състава на “Доброволческия батальон”.

Ако ситуацията в Украйна се върне в мирното русло, ролята и значението на “Десен сектор” сред другите сили в украинската политика все повече ще намаляват. Още на президентските избори през май движението на Дмитро Ярош събра едва към 1 процент от гласовете. Днес електоратът не е толкова активен, чувството за надвиснала заплаха е притъпено, хората са свикнали да живеят в условия на тлеещ конфликт. Съответно и радикалите се търсят вече по-слабо.

В политически план “Секторът” е анахронизъм на украинската сцена и стремежът ще е всички да се отърват от него възможно най-скоро - “революцията изяжда децата си”. Президентът, например, дейно привлича в партията си “Блок на Петро Порошенко” националисти и ветерани от конфликта в Югоизтока, с което изсмуква от “Сектора” организационен ресурс. И след като активът на тази организация наред с “колегите” му от т. нар. самоотбрана на Майдана бе разпределен между специалните доброволчески батальони на МВР, “Секторът” остана без лостове, чрез които да влияе на ситуацията.

Заплахата бойците “да обърнат оръжията” и да тръгнат към Киев излезе преувеличена. Прикарпатският батальон от силите за териториална отбрана, напуснал позициите си в Югоизтока, на практика се оказа подследствен в пълен състав. Обществото не подкрепи идеите за демобилизация и завой встрани от военния курс. В крайна сметка Порошенко успя да надвие в играта радикалите - прояви се и като “воюващ” президент, и като миротворец.

Омаломощената партия на Юлия Тимошенко “Баткившчина” вече се готви да използва недоволството на “Сектора”, на другите радикали и част от ветераните, които смятат, че са били предадени в хода на мирните преговори. Партията на бившата премиерка е разработила законопроект, отменящ специалния статут на част от районите в Донбас. Впрочем тази политика засега си остава в кабинетите и в коридорите на парламента. Но след като познаваме Юлия Тимошенко, може да сме сигурни, че щом изборите наближат, тя “ще яхне” този протест.

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване