09/24/14 06:40
(http://e-vestnik.bg/)

Саркози, Жупе, Фийон: войната във френската десница е обявена

Франс прес

Ален Жупе, Франсоа Фийон и Никола Саркози. Снимка: АФП/БТА

Във френската дясна опозиция войната вече е обявена между трима лидери кой е най-подходящият кандидат за спечелване на президентските избори през 2017 г.: 59-годишният Никола Саркози, 69-годишният Ален Жупе и 60-годишният Франсоа Фийон.

“Мачът започна днес”, обобщи в неделя Ален Жупе между интервю, дадено за в. “Журнал дю диманш” от бившия президент Саркози, и първата му публична поява същата вечер по телевизия Франс 2 след обявеното му в петък завръщане в политиката.

От няколко дни французите, мнозинството от които не одобрява завръщането на бившия президент на преден план в политиката, присъстват изумени на мощното медийно нашествие на Никола Саркози.

“Нямам култ към спасителите, а култ към идеите”, добави Франсоа Фийон пред активисти, подигравайки се негласно на приписваната на Никола Саркози воля да “спаси” Франция. Фийон е бил премиер при управлението на Саркози от 2007 до 2012 г.

В тактическо отношение бившият държавен глава реши да се завърне през малката вратичка с поемането на юздите на партията Съюз за народно движение (СНД), която на 29 ноември ще си избира председател. Ако успее да възвърне силните позиции на тази изпаднала в тежка финансова и морална криза формация, той ще може да я използва срещу съперниците си като важен инструмент в служба на възобновената си президентска амбиция.

“Ще сменя името на партията, ще направя нова организация, ще сложа нови кадри и ще върна членовете и донорите за подобряване на партийните сметки”, обясни Никола Саркози пред в. “Журнал дю диманш”.

Както Ален Жупе, така и Франсоа Фийон, които обявиха кандидатурите си за следващите президентски избори, са решени на всяка цена да участват в първични партийни избори, предвидени за 2016 г.

“Ще отида докрай, ще видите това през 2016 и 2017 г.”, увери Ален Жупе пред радио “Европа 1″, в. “Монд” и телевизия “иТеле”.

Бившият премиер на Жак Ширак и ексминистър на отбраната и на външните работи при управлението на Саркози се ангажира да е президент само един мандат, ако бъде избран след три години. Той пренебрегна въпросите за възрастта си и изтъкна своя опит.

След конгреса на СНД през ноември “ще действам като свободен човек, защото движението ни се нуждае от дебати, за да се обнови”, заяви от своя страна Франсоа Фийон, който подчерта, че готви “проект за Франция”.

В надпреварата с Никола Саркози двамата могат да изтъкнат, че не са въвлечени в половин дузина съдебни дела. Най-сериозното от тях за бившия държавен глава е предявяването на обвинения през юли за активно корумпиране на магистрат.

Правосъдието се интересува и от финансовите сметки на СНД, по-специално спорни фактури от президентската кампания в края на 2011 и началото на 2012 г.

Бившият президент уверява, че е “жертва” в това дело. “При съдебните неприятности, по-добре да не се състезаваме, а!”, иронизира в неделя Ален Жупе, който през 2004 г. бе осъден на 14 месеца затвор условно и една година незаемане на изборни длъжности по дело за фиктивни работни места.

Днес той води на Франсоа Фийон като “любима политическа личност на французите”. Активистите на СНД продължават да държат на Саркози, но французите слагат начело Ален Жупе в отговор на въпроса кой биха искали да представлява опозицията на следващите президентски избори.

“Въпросът не е кой може да бие Франсоа Оланд”, който е с рекордно ниските за френски президент 13 процента рейтинг, а политическото му управление е дискредитирано, “по принцип всеки може”, отбеляза в неделя Франсоа Фийон.

Тази констатация може би негласно включва лидерката на ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване