09/25/14 17:29
(http://www.dnevnik.bg/)

Висшият съдебен съвет не избра председател на Върховния касационен съд


Висшият съдебен съвет не успя да избере председател на Върховния касационен съд.
Нито една от кандидатките не успя да събере необходимите 17 гласа. За съдия Павлина Панова - гласуваха девет от членовете на съвета, против бяха осем, а седем се въздържаха.

Другият кандидат Таня Райковска събра 15 гласа, шестима бяха против, а седем се въздържаха.

Това означава, че ще трябва да бъде обявена нова процедура и председателят на най-висшата инстанция ще е известен след изборите.

Ако изборът не се проведе до 20 ноември, когато изтича мандатът на Груев, ВСС ще трябва да избере и.д. на съда от някой от заместниците му. Сред тях са и двете кандидатки.

"Вероятно освен кандидатите аз най-много се вълнувам в днешния ден. Краят на една от най-важните процедури в избор по ръководител на орган. Аз често съм казвал демокрацията освен правила е и състояние на духа, и на духа на участниците в тези процедури. Искам да вярвам, че ВСС със своето решение, ще бъде на висотата на очакванията на демократичния дух", заяви настоящият председател на ВКС проф. Лазар Груев, чийто мандат изтича през ноември.

Неговото изказване беше последно в дебата след изслушването. В него взеха участие предимно част от вносителите на двете кандидатури и председателят на етичната комисия. 

Заседанието на ВСС започна, без да бъде обсъдено поредното писмо на седем неправителствени организации, които в сряда поискаха от съвета да гласува с бюлетини, а не чрез електронната система. Въпреки че служебният министър на правосъдието Христо Иванов обърна внимание на членовете на съвета за становището и попита дали ще има реакция по него. Представляващият съвета Соня Найденова заяви, че писмото е на мониторите на членовете на ВСС, но никой друг не взе отношение.

Така се пристъпи към представяне на предложенията за номинираните, становищата на комисиите по етика и атестиране, както и изложение от самите кандидати. Изслушването на двете продължи около пет часа.

Пръв думата взе председателят на етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров, който призова колегите си да гласуват положително за една от кандидатките, за да има избор. "Дължим това на обществото. Това ще е една стъпка към отстояване на независимостта на съдебната система, заради инсинуациите отскоро, че вотът в тази зала се определя от друго място и се диктува от политическата конюктура", заяви още Тодоров.

Той уточни, че няма да агитира за никоя една от кандидатките. "Да благодаря на двете кандидатки за феърплей кампанията, с което облекчиха работата на етичната комисия", заяви още Тодоров и благодари на вносителите на номинациите.

Отношения взеха и по един от вносителите на номинации - Мария Кузманова (сред предложителите на Таня Райковска) и Камен Иванов (сред издигналите съдия Павлина Панова). И двамата говориха за качествата на двете съдийки.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване