09/25/14 22:20
(http://pik.bg)

Красен Кралев: Големият резерв за развитието на спорта са европейските фондове

Красен Кралев: Големият резерв за развитието на спорта са европейските фондове

“Големият резерв за развитието на спорта са средствата от европейските фондове. ПП ГЕРБ има ясна визия за развитието на спорта. Бойко Борисов познава потребностите на българския спорт и политиката на правителството ще бъде сериозно ангажирана с проблемите в тази сфера”. Това коментира по време на среща със спортната общественост във Варна кандидатът за народен представител от областта Красен Кралев.

На дискусията с треньори, състезатели и деятели присъстваха и кандидатите за народни представители Пламен Манушев, Павел Христов, Николай Костадинов, Ивайло Маринов, Тодор Славов, Гергана Василева, Калин Калевски, Николай Малев, Валери Колев и Пламена Василареас. 

„Основните проблеми в българския спорт са парите. Клубовете разчитат или на държавни и общински средства, или на постъпления от частния сектор. За съжаление през последните 1,2 г. правителството на БСП, ДПС и „Атака” докара българския бизнес до просешка тояга – фирмите изнемогват, не могат да платят заплати и осигуровки на служителите си, а какво остава да отделят средства за култура и спорт”, обърна се към представителите на спортните клубове Кралев. Той ги увери, че ГЕРБ има ясна визия как точно и бързо да се възстанови икономиката в държавата по начин, по който в рамките на следващите дванайсет месеца да се отделят значителни средства за спорт, „защото тогава компаниите ще имат излишък и ще възстановят дарителската си програма, така както беше по-рано”. Кралев припомни, че единствено по време на управлението на правителството на Бойко Борисов са се отделяли пари за спортни зали.„ГЕРБ даде ясна заявка, че тази политика ще продължи и занапред – по време на откриването на кампанията в зала „Арена Армеец” г-н Борисов посочи, че през следващия мандат ще се строят магистрали и ще се правят спортни зали, допълни Кралев.

Кандидатът за народен представител поясни, че средствата, които идват от Българския спортен тотализатор, са в основата на издръжката на българския спорти би трябвало да бъдат увеличени в посока на професионалния спорт, а аматьорският да се развива чрез привличане на средства от ЕС. Според Кралев трябва се обърне пирамидата за финансиране на спорта, тъй като настоящият модел вече е изчерпан. „Финансирането на спортните клубове ще зависи основно от резултатите, както и от усилята, които те и федерациите полагат за работа на всички нива”, заяви той. Красен Кралев допълни, че Варна има нужда от нова многофункционална зала за тренировкииобеща, че ще бъде направено всичко възможно изграждането й да бъде включено в приоритетите на следващото правителство.Кандидатът за народен представител Павел Христов коментира, че на тема спорт община Варна ще бъде категорично подкрепяна и варненските клубове ще имат надежден партньор в лицето на депутатите от ГЕРБ в НС. „Трябва да се направи комплекс за няколко вида морски спортове, където да тренират подрастващи”, предложи Манушев. 

По време на срещата бяха повдигнати въпроси за изграждане на ново общежитие за спортистите в града, за обособяване на единна система за стипендии на състезателите, както и за данъчни облекчения на фирмите, които финансират спортните клубове. 
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване