09/26/14 13:32
(http://pik.bg)

Близнашки за наказателната процедура на ЕК заради КТБ: Надявам се да успеем да обясним сложността на ситуацията

Близнашки за наказателната процедура на ЕК заради КТБ: Надявам се да успеем да обясним сложността на ситуацията

Надявам се, че в откровен диалог с ЕК ще стигнем до взаимно приемливо решение. Това каза пред журналисти служебният министър-председателят проф. Георги Близнашки в коментар за наказателната процедура на ЕК заради КТБ. "Тази процедура преминава през няколко фази. Сега сме в началната фаза, която е проучвателна и е много важно какви отговори ще дадем на критичните бележки, които се отправиха към нас. Лично аз тепърва ще се запозная с тази материя, надявам се да успеем да обясним сложността на ситуацията, в която се намираме. Одитът в банката не е завършил, няма и парламент, който да санкционира евентуалните по-нататъшни действия с оглед оздравяването на тази банка, включително и отварянето й”, посочи проф. Близнашки. По неговите думи ситуацията е изключително деликатна.

На въпрос дали в проекта за актуализация на държавния бюджет се предвиждат пари за КТБ и банковата система, служебният премиер Георги Близнашки каза, че в момента се работи по актуализацията на бюджета и в началото на следващата седмица проектът ще бъде обсъден. „Предполагам, че ще има и такива средства. Все още не съм видял текста, все още министърът на финансите не е представил проекта пред правителството. Необходимо е и Народно събрание, за да се внесе проектът за актуализацията”, подчерта проф. Близнашки.

 Актуализацията на бюджета предвижда допълнителни средства за здравеопазване, според проф. Близнашки. На въпрос дали актуализацията на държавния бюджет предвижда допълнителни пари за болниците, проф. Близнашки заяви: „Предвижда, разбира се. Каквото и да говорим, тепърва предстоят разговори с министрите. Ще чуем какво имат да кажат. Сигурен съм, че повечето от тях няма да бъдат доволни от това, което ще получат в резултат на актуализацията, но това са възможностите на нашата държава към днешна дата. Не мога да прогнозирам кои ще са най-доволни, ще има заседание на правителството и тогава ще се чуят всички претенции”.

Попитан дали със сигурност ще има допълнителни пари за НЗОК, служебният премиер увери: „Ще има, защото положението там е изключително тежко, а ние не можем да спрем тази помощ от първа необходимост”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване