09/26/14 16:22
(http://pik.bg)

Есенните вируси ни атакуват с пълна мощ. Вижте някои от съветите на специалисти

Есенните вируси ни атакуват с пълна мощ. Вижте някои от съветите на специалисти

Есента е сезон, който често е съпроводен от простудни заболявания и настинки. Причината най-често са вируси, който се намират в носната кухина и носоглътката и се развихрят след отслабването на имунната система в този сезон. Много хора вече се оплакват от хрема, кихавици, болки в гърлото, натежаване на главата, кашлица. Най-честата причина са риновирусите и аденовирусите.  

Не бързайте с лекарствата, ако вдигнете лека или средно висока температура -37-38. Не забравяйте, че тя е защитен механизъм на организма и лишавайки го от възможността за борба, вие способствате за зачестяването на болестите. Започнете да пиете хапчета,  ако термометърът показва над 38 градуса, съветват вирусолозите. 

Препоръчително в този сезон е да укрепите имунитета си. В аптечната мрежа е пълно с различни имуностимулатори и витамини.  Не забравяйте обаче, че нуждата от тях е индивидуална. Ако страдате от чести инфекции, консултирайте се с лекар кой препарат е най-подходящият за вас. Не се "хвърляйте” на първия, който ви е препоръчал колега или приятел, съветват личните лекари. Добре е да направите и консултация с имунолог. Той ще предприеме съответните изследвания и ще изпише най-добър за вас препарат. 

При започнала вече настинка можете да започнете да пиете "Ехинация”. Действа изключително благотворно, препоръчва ръководителката на дирекция "Надзор на заразните болести” д-р Моника Троянчева. Още при първите признаци може да направите и ударна стимулация на защитните сили на организма с витамин С и Е, като прилагате следната схема: 3 ампули витамин С за възрастни и две перлички витамин Е през три часа. За един ден ще сте кукуряк. На следващия може да продължите с витамин С на таблетки, пише "Марица".

Ако настинката обаче се задълбочи - започнете да кашляте дълбоко, вдигнете температура  над 38,5, задължително отидете при лекар. Не забравяйте, че инфекцията може да се "смъкне” надолу по дихателните пътища и да се превърне в бронхит или пневмония. Болният трябва да остане два-три дни вкъщи, за да не заразява колегите си. Нужно е стаята, в която прекарва голяма част от времето си,  да се проветрява често. 

Тъй като витаминният дефицит е характерен за много хора през есента, затова е добре на закуска да изпивате чаша свеж портокалов сок, смесен с лимон и моркови. На обяд или вечеря яжте обилни количества червено цвекло, зеле и ряпа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване