09/26/14 13:38
(http://pik.bg)

Скоро ще ядем български череши от Китай

Скоро ще ядем български череши от Китай

Български череши от Китай вероятно скоро ще ядем. Такъв абсурд няма да бъде прецедент от последните години. Наскоро се появи троянска сливова ракия от Китай, български мартеници пак от далекоизточната страна...

Институтът по земеделие в Кюстендил е продал два сорта череши- "Данелия" и "Стефания" на Китай, както и технологията за отглеждането им. Китай е купил и един сорт малини- "Люлин", като се водят преговори и за сорт "Самодива", както и за технологията по отглеждането му. Това съобщи за Дарик директорът проф. д- р Димитър Домозетов, по време на честването на 85-та годишнината на Института по земеделие в Кюстендил. Цената на сделките е търговска тайна.

"Институтът по земеделие работи в трудни условия, там където другите институти не могат, затова печелим и международно уважение. Пример, в Китай черешите се гледат на тераси на 1 200 м височина , а ние сме единствения институт който гледа череши на тераси. Малините много добре пробиха, сега ще правят фабрика там. В Македония, Сърбия правим насаждения. Нашият институт е водещ в направление- овощарството", заяви проф. Домозетов.

Институтът по земеделие в Кюстендил показва в изложба около 200 сорта ябълки, сред тях и такива, които не са подходящи за отглеждане в региона, "за да се ориентират стопаните кои да засаждат и кои не", коментира Домозетов.
Обръща се внимание на сортовете устойчиви на основната болест при ябълките- струпясване.

"Насажденията от череши и ябълки в региона се увеличават, време е да обърнем внимание обаче на крушопроизводството. Крушата е била основна култура в региона е давала облик, имали сме около 8 000 дка. Търси се много, трудно се отглежда и изчезна от нашите земи.

Малини и ягоди, планинските и полупланински райони са подходящи места за отглеждане на тези култури. Ние сме регион който не е замърсен и това е наше предимство. Химизацията изпреварва преструктурирането на организма. Ние трябва да подаваме екологично чиста продукция на населението.", каза още директорът на ИЗ- Кюстендил проф. Домозетов.

Десетки гости уважиха юбилейното събрание, което започна с химна на Република България и едноминутно мълчание, в памет на починалите служители на института. Поздравителни адреси изпратиха президентът Росен Плевнелиев, министър- председателят Георги Близнашки, от Министерството на земеделието и храните.

Председателят на Селскостопанската академия проф. Христо Бозуков връчи почетен плакет на проф. Димитър Домозетов, като отправи своите поздрави за празника и личния юбилей на директора на Института по земеделие в Кюстендил.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване