09/26/14 18:15
(http://pik.bg)

Страх от син език в Пернишко заради умрели овце

Страх от син език в Пернишко заради умрели овце

Фермери алармираха, че има измрели животни в Ковачевци и Мещица, пише Мироглед.

„Шест овце умряха. Лъжат ни, че няма син език, но има. Пръскаха срещу заразата, но въпреки това има болни животни”, категорични са стопаните от Ковачевско.

От Агенцията по безопасност на храните в Перник обаче отрекоха да има огнища на заболяването. Били открити такива на антитела, съобщи д-р Людмил Цветков.

„Правим непрекъснати изследвания. До сега са потвърдени в Пещера и Кондофрей огнища на антитела.  Имаме съмнения за наличие на болестта на няколко места, но се чакат резултатите от кръвните проби. Овцете може да умират от всичко, не е задължително това да е син език. Имаме няколко случай на животни преяли с телиш, които са починали”, обясни Цветков.

Той бе категоричен, че не бива да се изпада в паника, защото заразата не се предава от болно животно на друго животно или човек. Заразяването ставало от комари. Освен това в Пернишко в момента се извършвало пръскане срещу син език. Обработвали се не само фермите, но и пасищата.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване