09/27/14 15:59
(http://pik.bg)

Новият шеф на АЕЦ "Козлодуй" открил проблеми, премълчани от предшественика му

Новият шеф на АЕЦ "Козлодуй" открил проблеми, премълчани от предшественика му

Ден след официалното си встъпване в длъжност новия шеф на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов опроверга предшественика си Иван Генов, че оставя централата в прекрасно състояние. Според съобщение на пресцентъра Ангелов се запознал с част от производствените програми и други, определящи състоянието на централата документи и бил изненадан от няколко тревожни проблема, пише "24 часа".

Новият изпълнителен директор констатирал пропуски в подготовката и в изпълнението на плановия годишен ремонт на 6-ти енергиен блок на централата. След спиране на блока за планов годишен ремонт са установени проблеми с охлаждането на статорната намотка на турбогенератора и теч на охлаждащия дестилат.

Ангелов констатирал, че не били предприети адекватни действия, не е определено състоянието на дефекта и не са определени подходящи технологични действия за отстраняването му. Ако подготовката на основния ремонт на 6-ти енергиен блок беше изпълнена в необходимия обем и в планираните срокове, то вече трябваше да е подменен въпросният статор на генератора със специално доставения нов от завода производител.

Въпреки реализираната доставка на нов статор, в последния момент подмяната му била отменена от старото ръководство на централата поради технологична неготовност. В момента се прави експертна оценка на дефекта и се подготвя технология за отстраняването му. Този проблем може да доведе до удължаване на предварително планирания график за ремонт, забавяне и неспазване на крайния срок, се казва още в съобщението.

Въпреки нееднократно заявяван приоритет за удължаване срока на експлоатация на 5-ти и 6-ти блок, бившето ръководство на АЕЦ "Козлодуй" е допуснало 4-месечно забавяне в сроковете при изпълнението на мероприятията по удължаване на ресурса им. Това закъснение ще затрудни съществено изпълнението на тази особено отговорна и приоритетна за енергийния сектор задача и ще компрометира спазването на крайния срок, смята Ангелов. Според него за преодоляването на проблемите се изискват спешни управленски решения, които новото ръководство на централата ще предприеме веднага.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване