09/27/14 16:48
(http://pik.bg)

Рекорд! 4,7 млн. чужди туристи почивали на Черноморието

Рекорд! 4,7 млн. чужди туристи почивали на Черноморието

Броят на чуждите туристи, ползвали услуги по морските ни комплекси това лято, е около 4,7 милиона.

Това посочи Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма.

Основните пазари, от които са дошли туристи в България това лято, са Германия, Русия и Румъния, Гърция като съседни страни на България.

Туристите от чужбина са отсядали на различни места, като основно са се използвали големите морски туристически комплекси, съобщава агенция Фокус.

Най-много са посетителите в района на Слънчев бряг и заобикалящата го инфраструктура – Свети Влас, Обзор, Равда, Ахелой, Поморие, и Южното Черноморие в отсечката между Созопол, Приморско и Китен.


По думите на Драганов е отчетен изключително труден туристически сезон, който е започнал с влошаването на международното положение в региона заради Украйна, изключително тежка вътрешна политическа, социална и финансова криза и тежко метеорологично време, което пък е ограничило уикендовите пътувания.

Спадът в броя на туристите към моментае в рамките на около 10%основно заради отлива на уикендови туристи и на туристи от някои пазари, каквито са Русия, Украйна, Израел, Холандия и други, посоча още Драганов.

Добра новина е обаче, че има отлив на шлагера „алкохолен туризъм”.  Една голяма част от туристите – предимно младежи от Скандинавия и Великобритания – са предпочели други дестинации за „алкохолен туризъм”, посочва Драганов. 

По думите му, когато става въпрос за подобен род организирани мероприятия, обикновено те са с преходен характер. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване